• Nöjdhetsgaranti
  • Prisgaranti
  • Snabba leveranser
  • Stonefactory
Publicerad: 160821

Svenskt kakel från Höganäs är inte endast ett kakel som  återfinns i kök och badrum i svenska hushåll utan förgyller även Sydney Opera House i Australien. Visste ni om att operahuset i Sydney består av över en miljon svenska kakelplattor från Höganäs? Närmare bestämt användes en miljon femtiosextusensex stycken (1 056 006) svenska vita kakelplattor till denna magnifika konstruktion.

 
”The Sun did not know how beautiful its light was, until it was reflected off this building”
 
- Lois Kahn, arkitekt
 

 
Operahuset i Sydney benämns av vissa som världens åttonde underverk och har lovordats av arkitekter världen över. Arkitekturen utgör en inspiration för vad som är möjligt att förena avseende funktionalitet, konstruktion samt design. 
 
Inspirerad av en apelsin
 
Den danske arkitekten  Jørn Utzon (1918-2008) var en tämligen okänd dansk arkitekt som vid 38 års åldern vann den prestigefyllda tävligen ”International Competition for a national opera house at Bennelong Point, Sydney” med sitt unika bidrag. Enligt egen utsago kom han på idén till designen när han skalade en apelsin. Studerar man arkitekturen närmare av operahuset framkommer att konstruktionen består av 14 olika ”skal” och ifall man skulle sammansätta dessa tillsammans ska man kunna forma en rund sfär.  
 
Operahuset i Sydney
 
Det är inte alla som känner till det skandinaviska arvet med en dansk arkitekt som krävde att svenskt kakel skulle användas när man skulle bygga operahuset. Idag utgör operahuset en symbol för Sydney och Australien tillsammans koalor och kängurer. 
 

Operahuset påbörjades att byggas 1959 och färdigställdes 1973 under en pompös invigning av drottingen Elizabeth II och är idag en Australiensk stolthet och turistattraktion. Den är faktiskt en av Australiens mest välbesökta turistattraktioner och besöks av drygt sju miljoner besökare årligen och drar till sig publik gällande opera, teater, musik och uppträdanden. Det går alldeles utmärkt att även avnjuta en god lunch eller middag i dess restauranger eller ta en kopp kaffe i de populära caféerna. 
 
Operahuset i Sydney är definitivt en av de byggnader man bör besöka ifall man är intresserad av arktiektur, konstruktion eller modern byggnation. Under 2007 utnämde Unesco byggnaden till ett kulturvärldsarv vilket var en fantastisk utmärkelse för den danske arkitekten Jørn Utzon som avled året efter. 
 
Den berömda arkitekturen
 
Det är en modern expressionionistisk design med sagolika böjda skal som påminner om vita havssnäckor eller skeppssegel förgyllda av vita kakelplattor från Sverige. Arkitekten Jørn Utzon var en son till en maritimsarkitekt som hade stor förkärlek till havet och segling. Han skall även ha inspirerats av tid i Mexico när han ritade operahuset. 
 
Själva operahuset består av tre olika hus och de ”vita seglen” består av två stora huskroppar samt en mindre huskropp. Taket eller själva "seglen" hålls ihop av totalt 350 km stålkablar. Byggnadens längd är 185 meter lång och 120 meter bred. Den högsta punkten på byggnaden är 67 meter ovanför havsytan. Konstruktionen består av massivt betongbygge förenade med marmor och keramiska plattor. Glaset som använts till operahuset är specialtillverkat i Frankrike. I den enastående elegansen syns den skandinaviska minimalismen och enkelheten i symbios med Utzons förståelse för hamnmiljön i Sydney.  
 
”To me it is a great joy to know how much the building is loved, by Australians in general and by Sydneysiders in particular” 
 
- Jørn Utzon
 
Operahuset i Sydney består inte endast av en utomordentlig unik arkitektur utan även av en gedigen igenjörskonst in i minsta detalj. Själva valven är byggda av betong och när man kaklade panelen som vissa kallar för segel, snäckor eller valv så kaklades dessa på marken och lyftes sedan upp med kranar och monterades fast. 
 
Ifall ni åker på semester till Australien eller på genomresa i Sydostasien är det absolut värt att besöka Sydney och beskåda detta vackra bygge med både danskt och svenskt arv. 
 
Vem var den danske arkitekten Jørn Utzon?
 
 
Jørn Utzon var en dansk arkitekt och ägnade sig även åt möbeldesign. Han föddes 1918 och dog stillsamt vid 90 års ålder 2008. Utzon var en relativt okänd dansk arkitekt som vid 38 års ålder vann den internationella designtävlingen för Sydney Opera House med sitt bidrag ”218”. Utzon var dyslektiker och hade svårigheter i skolan men lyckades bli antagen till ”Det Kongelige Danske Kunstakademins Skoler for Arkitektur, Design och Konservering” i Köpenhamn och kom i kontakt med de kända danska arkitekterna Kay Fisker Steen och Eiler Rasmussen
 
Hans far Aage Utzon var också arkitekt och jobbade med maritimsarkitektur vid Aalborg’s varv med design och konstruktion av fartyg. Vid tidig ålder fick han följa med sin far och vara lärling och se det praktiska arbetet av arkitektur där funktionalitet och design förenades i shippingindustrin. 
 
Eftersom Danmark var var indraget i andra världskriget flydde flera arkitekter till Stockholm däribland Jørn Utzon som anlände i Stockholm 1942. Han jobbade hos Hakon Ahlberg tillsammans med bla de danska arkitekterna Arne JacobsenPoul Henningsen och Halldor Gunnløgssonoch Tobias Faber.
 
 Dansk arkitektur och design har gjort ett internationellt avtryck. Arne Jacobsen blev känd för sin design av möbler och textil. Han är mest känd för formgivningen av fåtöljen Ägget "The Egg" och stolen Myran "The Ant". Poul Henningsen blev berömd för sin formgivning av PH-lampan.   Efter andra världskriget uppstod flera möjligheter för yngre arktitekter eftersom det var ett stort behov av att återuppbygga hus och fastigheter i Europa. Jørn Utzon fick möjligheten till flera arkitektuppdrag i Holland och kom igång med sin karriär efter sin tid i Sverige och arbetade även tillsammans med den erkände finske arkitekten Alvar Aalto
 
Jørn Utzon var en nyfiken arktitekt som sökte inspiration och nya impulser och tillbringade tid i Marocco, Mexico och USA mellan 1947-1950. Han beskrev denna tid utomlands med lyriska termer och evigt tacksam den inspirationen han fick synnerligen sin arbetstid i Mexico som påverkade honom mycket i sin kommande karriär. 
 
År 2007 valdes Operahuset i Sydney till listan på ”World Heritage List”vilket var ett enormt stor erkännanede för Jørn Utzon som då fortfarande levde. Det kuriosa är att båda hans söner Kim Utzon och Jan Utzon också är arkitekter och jobbade tillsammans med fadern på olika projekt. Jan Utzon var även delstig i renovering av operahuset i Sydney och Jørn Utzons arv och kärlek för arkitektur och design lever idag vidare genom hans söner.
 


Helena Wellander Trendbevakare Stonefactory.se

Kundtjänst

Information

Kontakta oss

Ring en av våra säljare:
08-22 16 00
Kundservice@stonefactory.se

Adress:
Stonefactory Scandinavia AB
Teknikringen 10
583 30 Linköping

Följ oss

Nyhetsbrev

Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.
VA - Superföretagen
Stonefactory