• Nöjdhetsgaranti
  • Prisgaranti
  • Snabba leveranser
  • Stonefactory
Publicerad: 150312

Nu är det högsäsong för marksten hos Stonefactory.se. Vi får många frågor kring hur man ska tänka inför den planerade stenläggningen så här kommer lite tips och råd kring vad man bör tänka på. Innan du påbörjar arbetet behöver du följande: Marksten/plattor/natursten, bärlagergrus, sättsand, fogsand. Dessa beställer du enkelt med hemleverans på Stonefactorys e-handel, du kan även ringa oss på 08-22 16 00 för att få hjälp med din order. Det brukar ta ca 8-10 arbetsdagar från er order tills att lastbilen kommer med er leverans så planera gärna i god tid. Om det gäller stora volymer kan det vara bra att boka upp ert parti i god tid innan vi skickar ut dessa.


Här har ni en inspirationsbild där uppfarten har en betongsten som heter Grändsten Grågrafit. Denna sten har en skiftande ton mellan grått och grafit vilket skapar en behaglig men diskret variation. Tjockleken som rekommenderas för att få en körbar marksten är 5,5 cm. Serien grändsten finns utöver grågrafit även som grå, grafit, brunterra och brungrafit. Utöver detta behöver du följande enklare verktyg: Spade, skyffel, kratta, vattenpass, pinnar, snöre, tumstock, rätbräda, avdragsläkt, sopkvast. Många hyr även en markstensklipp eller vinkelslip och vibratorplatta då det underlättar arbetet enormt om ni har tänkt att göra det själva. Initialt är det viktigaste momentet själva underarbetet samt planering. Det är värt att göra detta ordentligt redan från början så slipper man eventuella problem som annars kan uppstå. Börja med att mäta upp och markera ytan som skall läggas. Man ska aldrig lägga marksten eller plattor direkt på matjorden eftersom jorden rör sig vilket skapar sättningar efter en hård vinter. Man ska därför gräva bort jorden till ca 20 cm djup. I de övre delarna av Sverige kan man behöva gå ner något ytterligare. Generellt kan man gräva ut 15-25 cm för trädgårdsgång eller uteplats och 25-35 cm för garageuppfart.


I detta projekt har kunden valt en natursten. Just denna sten är ett Offerdalskiffer i fallande längder vilket innebär att varje skifferplatta är olika lång. Skiffer är ett väldigt trevlig naturstensmaterial och finns i flera varianter och färger. Tänk gärna på att gräva fram en lutning på 1-2 cm per meter bort från huset så att regnvattnet rinner bortåt. Man vill ju undvika allt för mycket fukt vid själva grunden. Glöm heller inte bort att lägga en fiberduk i botten. Den förhindrar att underliggande material blandas med bärlagret. Dessutom ger den ett bra skydd mot växtlighet vilket man gärna vill undvika. Efter grävningen och fiberduken fyller man på ytan med bärlager. Bärlagrets yta skall vara jämn, väl packad och ligga med samma lutning som den färdiga ytan. Avståndet upp till färdig yta ska vara ca 3 cm för sättsandslagret + plattans tjocklek. I detta moment använder man en vibratorplatta för att packa underlaget ordentligt.


Här kommer en inspirationsbild på markstenen i betong som heter Plateau grågrafit Romanum. Denna sten har en härlig struktur som ger en härligt naturlig look. Serien Plateau finns i flera färger: grågrafit, grafit och sandgrafit. Efter detta moment är det dags för sättsand. Man brukar ha ca 3 cm jämntjockt lager av sättsand som körs över en gång till med vibratorplattan. Sättsanden är ett krossat material som även håller ogräset borta. Därefter placerar man ut avdragsbanor (t ex 2-3 m långa järnrör eller träreglar) och justera till rätt nivå och lutning. Avdragsbanornas översida skall nu ligga i nivå med markstenens/plattornas undersida. Dra av överflödigt material med en rätskiva, lyft bort avdragsbanorna och fyll spåren.


Här visas en inspirationsbild på en sten som passar bra i lite moderna miljöer. Markstenen heter Basic och här har man valt att kombinera olika stenar för att få ett "romersk" läggningsmönster, något som vi även brukar kalla för romanum. Nu kommer man till den roliga delen och man kan börja lägga markstenen/naturstenen/plattorna. Om kapningar behöver göras skall minst en tredjedel av stenen/plattan vara kvar. Vid behov av kortare stenar/plattor kapas i stället två stycken. För att få en stabil avslutning eller kant på ytan, använd kantsäkring, en hel sten eller platta. Det sista momentet är fogarna som fyller fogsand eller liknande. Här finns flera varianter, dels ogräshämmande och hårdfog. Hårdfog är ett bra alternativ för den som vill slippa rensa ogräs I framtiden. Lycka till med er stensättning!

Kundtjänst

Information

Kontakta oss

Ring en av våra säljare:
08-22 16 00
Kundservice@stonefactory.se

Adress:
Stonefactory Scandinavia AB
Teknikringen 10
583 30 Linköping

Följ oss

Nyhetsbrev

Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.
VA - Superföretagen
Stonefactory