Recept på Lussebullar och pepparkaksdeg hos Stonefactory.se
Varumärken

Julmys med Stonefactory

Publicerad: 161209

Snöflingor faller mot den snötäckta marken och adventsljusstakar står i våra fönster och lyser upp den mörka vinternatten. Affärer har börjat dekorera sina skyltfönster med julpynt, julmusik spelas på stan och för de flesta är julkänslan redan här. På söndag är det tredje advent och man kan helt enkelt säga att julen närmar sig med stormsteg.

För många är julen en favorithögtid. Vi får umgås med familj, nära och kära, laga mycket mat och helt enkelt njuta av vår tid tillsammans. Att mat är en så viktig del av julen går inte att undgå, julmat och julbak är en stor del av det som förgyller högtiden och vi spenderar mycket tid i köket. 

Vi på Stonefactory.se tycker om att tipsa våra kunder om goda recept och julinredning, och därför vill vi tipsa er om två goda recept nedan.

Lussebullar

Ingredienser

Till degen

5 dl mjölk

200 gram smält smör 

2 dl socker

15 dl vetemjöl

50 gram jäst

1 gram saffran

1 tesked salt

1 ägg

Till dekoren

Russin och 1 ägg

Så här gör du: 

  1. Börja med att smälta smöret.
  2. Lägg i mjölken i kastrullen. Värm smöret och mjölken till ca 37 grader (fingervarmt).
  3. Ta fram och smula jästen. När jästen är smulad häll över smöret och mjölken. Vänta tills jästen är upplöst.
  4. Krossa saffran i en mortel tillsammans med lite strösocker. Rör ner denna blandning i degvätskan.
  5. Blanda ner de andra ingredienserna. Kom ihåg att blanda ner mjölet på ett succesivt sätt.
  6. Knåda degen i fem minuter. Du kan även tillsätta mer mjöl om du vill ha degen mindre kladdig.
  7. Sätt en handduk över degen och låt den jäsa i ca 45-50 min.
  8. Dela upp degen i två delar efter degen har jäst klart. Forma sedan lussekatter från de två delarna.
  9. Låt sedan de formade lussekatterna, som du har lagt på en plåt med bakplåtspapper, jäsa i 20-25 minuter. När lussekatterna har jäst klart, vispa ägget. Pensla sedan lussekatterna med det penslade ägget och sätt russin i mitten.
  10. Sätt in bullarna i ugnen på 175 grader 10-15 min.

Pepparkakor

Om ni känner er extra ambitiösa kan ni göra pepparkaksdeg från grunden. Se recept nedan.

Ingredienser

1 dl ljus sirap

300 gram smör

1 msk ingefära (malen)

1 msk nejlikor (malda)

5 dl strösocker

1 msk bikarbonat

2 dl vatten

15 dl vetemjöl

2 tsk kardemumma (malen)

2 msk kanel (malen)

Så här gör du:

  1. Ta fram smöret, låt det stå framme (för att smöret ska bli mjukare).
  2. Tillsätt sirap och socker. Rör om till en jämn smet. Här kan du även använda en elvisp.
  3. Tillsätt bikarbonat, nejlikor, kardemumma, ingefära och kanel. Blanda till en jämn smet.
  4. Häll i vattnet.
  5. Ta fram vetemjölet, mät och tillsätt vetemjölet successivt och arbeta in mjölet i degen. Knåda degen.
  6. Lägg degen i kylen i plastfolie och lägg den i kylen i minst ett dygn.
  7. När degen har legat i kylen i minst ett dygn kan du ta ut degen och börja med utbakningen.
  8. Forma pepparkakorna med ett mått, lägg dem på bakplåtspapper på en plåt.
  9. Grädda sedan pepparkakorna mitt i ugnen i 4-5 minuter på 200-225 grader.

På bilden ovan skymtar ni vacker Bianco Carraramarmor. Visst är plattorna fantastiska? Carraramarmorn är så snygg i köket. Det blir ännu roligare och mer inspirerande att baka pepparkakor i ett fint kök!

Vi hoppas att denna artikel har inspirerat er och vi vill önska er en trevlig fortsättning på december! Varma julhälsningar från oss på Stonefactory.