• Nöjdhetsgaranti
  • Prisgaranti
  • Snabba leveranser
  • Stonefactory
Publicerad: 161023

Carrara är en av de mest kända marmorsorterna i hela världen. Många har sett marmorn i badrum, som en bänkskiva, som ett hallgolv eller i en restaurang. Men var kommer Carraramarmorn ifrån? 

Carraramarmorn kommer från regionen Carrara i Toscana i norra Italien. Om man kör från den västra kusten i Toscana norr om Pisa kan man se Apaun Alperna. Bergstopparna, som på vintern är täckta av vad många tror är snö, är även vita på sommaren. Men det är inte snö eller en glacier utan vit Carraramarmor som speglar sig i solen som ett vitt sken.  Denna utsikt är en fantastik upplevelse som definitivt är värd att uppleva och se med egna ögon. Som kuriosa kan vi nämna att James Bond filmen Quantum of Solace spelades in på vägarna mellan brotten. Detta är definitivt en sevärd destination om ni har vägarna förbi i Italien.

Marmorbrotten med Carraramarmorn är belägna i dalarna Torano, Misegli, Bedisano och Colonetta. Det är i dessa dalar som man bryter block av den kända vitgråcarrara marmorn som sedan kapas till bänkskivor eller marmorplattor för golv eller vägg. Även fast många turister kommer hit för att se de berömda Carraramarmor stenbrotten är själva staden också en vacker och unik plats som är värd att besöka.

Själva staden Carrara är känd för ett antal olika historiska och konstnärliga sevärdheter, men främsta anledningen till att besöka staden är för att uppleva den känslan som staden Carrara förmedlar. För många är det är svårt att beskriva, men man känner att platsen har en egen identitet och att människor som bor i staden älskar och är stolta över sin stad vilket inte är så konstigt då namnet Carrara är namnet på världens mest kända och vackraste marmor.

 Pop konst från 1952 Cadillac Coupe de Ville av Silvio Santini, Paolo Grassi och Mario Fruendi 1986. Bilen tog ett helt år att skulptera från arbescato marmor som vägde 70 ton.

Det som är så fantastiskt med Carrara marmor är att marmorn, utöver dess elegans och popularitet, har spelat en stor roll i staden Carraras historia. Carraramarmorn har präglat staden, människorna och stadens kultur på olika sätt under de senaste århundraden. 

Anarkism, Carrara och staden

Staden Carrara är den internationella huvudstaden av anarki. Det internationella anarkist förbundet är beläget i staden och man kan besöka den anarkistiska bokaffären Circolo Gogliardo Fiasch bookstore vid Via Giuseppe Ulivi. I staden finns även restaurangen La Capineria där lokala specialiteten ulle ali dell’anarchia (på vingarna av anarki) erbjuds.

Varje första maj pågår en stor demonstration i staden, där anarkister från hela Italien deltar. Även fast rörelsen inte är speciellt populär just nu var demonstrationen en viktig del av den tidigare arbetsrörelsen, då en del av rörelsen började i staden Carrara.

Anarkism var även viktigt för de som arbetade med stenbrott under senare delen av 1800 talet. Anarkister tog de ledande rollerna när arbetarna delades in i olika unioner vilket ledde till förbättringar av arbetsvillkor för arbetarna. Anarkisten Alberto Meschi är en känd figur inom den italienska anarkin. Nedan kan ni se en bild på ett monument som dedikerades till honom i Piazza Gramsci parken. Skulpturen är skulpterad av Ezio Nelli (1965). 

Monument på Alberto Meschi

Carrara och Michelangelo

Det är inte alla som vet att den kända konstnären Michelangelo reste till Carrara för att personligen välja ut marmorblock för att skapa konstnärliga skulpturer. Michelango besökte staden Carrara många gånger och han bodde ett antal månader åt gången i den gamla delen i staden Carrara. När Michelango valde ut sin marmor var de inte lika lätt som man tror. Michelango var tvungen att inspektera stenbrotten, gräva ut blocken, ordna med transporter till hamnen där båtar skulle föra marmorn till andra städer.

Gammal marmor som används i vanliga byggnader I staden Carrara

Den marmorn som Michelango använde bröts för det mesta speciellt för honom. För att Michelango skulle kunna tillverka sina verk, var konstnären tvungen att veta vilka stenbrottägare som kunde leverera marmor och vilka som kunde leverera den kvalitén på marmor som han efterfrågade i färg och ådring. De som arbetar med stenbrott brukar inte tala om Carraramarmor som en allmän term, utan de pratar om olika kvalitéer – bianco venato, statuario, bianco ordinario, grey bardiglio. De pratar även i termer av stenbrott (eller delar av stenbrott) som en förkortning av marmorns särskilda egenskaper. Stenbrotten är Carraramarmor, men med olika kvalitéer.

När Michelango hade valt ut ett marmorblock var han tvungen att bevaka brytningen av marmorn. Eftersom stenen på den tiden bröts med hjälp av handverktyg, var väntandet en stor del av processen. När stenen hade brutits och Michelango hade inspekterat stenen började den konstnärliga processen.

Marmorlastbilarnas stad

I industriområdena i staden Carrara finns det tunnland med stora stenblock av den karakteristiska vita Carrara marmorn. Stenbrotten är belägna högt över centrala Carrara. Förr i tiden kunde invånarna i Carrara och besökande ständigt se lastbilar som åkte runt med stora marmorblock som last. Nu är det däremot inte på samma sätt.

I staden Carrara brukade det finnas hundratals lastbilar på gatorna som körde runt med marmorblock som ofta vägde mer än 40 ton. Dessa block var inte fastbundna på något sätt utan var placerade på lastbilens utrymme. Även fast lastbilarna var begränsade att köra på gator, och fast de kördes av experter, var ”marmorlastbilarna” ett unikt och problematisk kännetecken för trafiken i Carrara. Idag får lastbilar som bär på marmorblock åka på Strada dei Marmi di Carrara, en väg som används specifikt för lastbilar med tyngre last. 

Blocken transporteras sedan till fabriker där de kapas till slabs och skärs sedan ut till marmorplattor för golv och vägg. Så här kan slutresultatet se ut när marmorplattorna är klara och packade i kartonger. Om ni är intresserade av liknade plattor hem till er så kan ni hitta mer information här.

Italiensk Cararramarmor från Stonefactory.se till vänster en polerad och till höger en slipad


Helena Wellander Trendbevakare Stonefactory.se

Kundtjänst

Information

Kontakta oss

Ring en av våra säljare:
08-22 16 00
Kundservice@stonefactory.se

Adress:
Stonefactory Scandinavia AB
Teknikringen 10
583 30 Linköping

Följ oss

Nyhetsbrev

Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.
VA - Superföretagen
Stonefactory