• Nöjdhetsgaranti
  • Prisgaranti
  • Snabba leveranser
  • Stonefactory
Publicerad: 161120

Det är inte många som vet att deras köksblandare släpper ifrån sig höga halter bly i vattnet.  En undersökning som Boverket har gjort visar att var tredje köksblandare släpper ifrån sig höga halter bly.

Köksblandare har traditionellt tillverkats av stångmässing, något som innehåller bly och har traditionellt använts för att tillverka blandare. Att man har fortsatt att tillverka blandarna på samma sätt beror till stor del på att det har varit billigare att använda mässing än att byta till helt rostfri stål.

De traditionella blandarna har en insida som är tillverkad i materialet mässing. Utöver blyföroreningar riskerar insidan att bli skrovlig och ojämn vilket gör att bakterier och avlagringar lättare kan bildas i blandaren.  Det är således en hälsoaspekt som ligger bakom detta och man bör se över sin köksblandare för att inte riskera att blandaren släpper ifrån sig bly som sedan hamnar i vattenglaset.

Hur ska man då veta vad man har för blandare hemma?

Om blandaren är förkromad så är den tillverkad av mässing och då innehåller den bly. Har man istället en rostfri blandare så kan man vara säker på den är utan bly.

När man köper en blandare tillverkat av rostfritt stål kan man vara säker på att det är ett material helt fri från den giftiga tungmetallen bly. Rostfritt stål är det som idag används i knivar, bestick eller all köksutrustning och som har direktkontakt med mat och livsmedel. Rostfritt stål är extremt slitstarkt och dessutom innehåller det inte några farliga ämnen.

Hos Stonefactory har vi flera leverantörer som endast tillverkar sina blandare i rostfritt stål. Två exempel är Nivito och Primy, båda är helt fria från bly och tillverkade av 100 % rostfritt stål.


Helena Wellander Trendbevakare Stonefactory.se

Kundtjänst

Information

Kontakta oss

Ring en av våra säljare:
08-22 16 00
Kundservice@stonefactory.se

Adress:
Stonefactory Scandinavia AB
Teknikringen 10
583 30 Linköping

Följ oss

Nyhetsbrev

Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.
VA - Superföretagen
Stonefactory