• Nöjdhetsgaranti
 • Prisgaranti
 • Snabba leveranser
 • Stonefactory

Stonefactory Magazine ger er mängder av inspiration och nyheter. Här försöker vi plocka ut utvalda produkter som vi lyfter fram lite extra, det kan vara en platta som just vi fastnat för lite extra, eller en nyhet som vi vill berätta om. Ambitionen är att få er som läsare att bli inspirerad av kakel och klinker och få mer detaljerad information kring det sortiment som erbjuds. Klicka på några av artiklarna nedan för att läsa mer.

2018 års nyheter från Bricmate

Publicerad: 180315

För några veckor besökte vi Stockholmsmässan och Stockholm Furniture & Light Fair som är världens största mötesplats för skandinavisk design. Mässan är ett utmärkt tillfälle att snappa upp de senaste designtrenderna som pågår just nu. Här kommer lite smått och gott från mässan.

J Norrvange med inspiration från Gotland

Bricmate passade under mässan på att lansera sin nya serie Norrvange inspirerad av svensk kalksten från Gotland. Vi tror detta kommer bli en storsäljare då den har en härlig levande känsla. Det var knappt att vi som naturstensexperter kunde urskilja att det var en granitkeramik och inte en kalksten. Vi tror detta kommer bli en riktig storsäljare eftersom granitkeramiken är helt underhållsfri och utmärkt att beklä både väggar och golv i ett badrum. Serien heter J Norrvange och finns i följande storlekar 598x1198 (mm), 598x598 (mm), 298x598 (mm), 298x298 (mm) och 147x147 (mm). Givetvis hittar ni dem hos oss på Stonefactory.se med fraktfri hemleverans direkt till dörren.

Sammetslen känsla av marmor med serien Calacatta

Utöver J Norrvange så hade vi även möjligheten att spana in M Calacatta, även detta en nyhet för 2018 från Bricmate. Denna platta har en otrolig härlig yta som är sammetslen. Vi spår att även detta kommer bli en storsäljare.

Terazzotrenden är på infart

Sist passade vi även på att kika på E Terazzo, även detta en nyhet som spelar på den stora Terrazzotrend som letar sig tillbaka. Från att varit sett som en enklare imitation av marmor så börjar Terazzo nu bli ett material som letar sig in i våra hem och som även är supersnyggt i badrum. Nedan ser ni Bricmates klinker E Terrazzo San Polo inspireras av den klassiska venetianska terrazzon och skiftar i sin mullvadsgråa nyans med bitar som liknar marmorkross. Supersnyggt!

Behöver du byta din braskamin?

Publicerad: 180310

Det finns hela finns 1.7 miljoner braskaminer i hushållen i Sverige. I TV4 morgon diskuteras huruvida man bör byta sin gamla braskamin eller inte. Energimyndigheten har gjort en undersökning och flertalet test. I sin undersökning konstaterar energimyndigheten att det är hög tid att se över sin gamla braskamin från 80 - och 90-talet och titta på att uppgradera den med en nyare modell.

Genom att byta sin braskamin till en mer modern braskamin kan man spara 20 % av vedförbrukningen och minska miljöutsläppen med upp till 85 %.

Vad ska man tänka på när man köper en bra braskamin?

Stonefactory har tagit fram ett sortiment från erkända leverantörer som Aduro , Nordic Heading och Romotop som är effektiva och miljövänliga. Genom att köpa en ny braskamin bidrar till du en bra miljöpåverkan. Den stora skillnaden med nya moderna kaminer är att de är betydligt mer täta och läcker inte in luft som gamla kaminer.

En populär braskamin är en vägghängd kamin som sparar yta och är väldigt praktisk. Den smälter snyggt in i miljön och utgör en diskret prydnad i hemmet.

Vänta inte med att byta braskamin till nästa vinter. Det tar tid att planera och ett inköp av kamin och installation. Under våren kan du passa på att köpa en modern braskamin och installera den i god tid för att möta hösten och vintern med en miljövänlig braskamin.

Inred med italiensk carraramarmor

Publicerad: 180127

Det är otroligt inspirerande att få ta del av alla spännande projekt som våra kunder väljer att dela med sig av. Vi tycker det är fantastiskt kul att få en glimt från våra kunders hem, både i form av badrum och kök där carraramarmor är vanligt förekommande. I detta reportage möter vi en av våra kunder som har gjort underverk med sitt kök.

Puffa till lägenheten med carrara

Det är få material som kan mäta sig med en äkta natursten. Idag får vi följa en av våra kunder som upptäckt den härliga marmorn från Italien och som verkligen jobbat med materialet på ett ypperligt sätt. Att kombinera den italienska marmorn med jordnära färger, gärna med mässing, silver, grått, läder eller pastell är en kombination som är svårslagen. Det är inte konstigt att carrara är många mäklares favoritmaterial.

(Bild från en av Stonefactorys kunder)

Lyxa till det med marmor

Carraramarmor är idag ett välkänt material. Vi har det på golv, väggar, badrum och i kök. Många av oss möter marmor som soffbord, fönsterbänkar eller bänkskivor. På bilderna i detta reportage ser vi marmorplattor som ett utsökt stänkskydd i ett kök. Bilderna visar ett tydligt språk, detta är ett kök man vill vistas i. Här vill man verkligen laga mat. Fram med pastamaskinen, korka upp vinet och börja knåda din pastadeg. Kanske gör du ravioli idag? Imorgon kanske du lagar en svamprisotto toppad med tryffelolja. Ren matglädje helt enkelt, det är känslan som förmedlas av den italienska marmorn.

Matt eller slipad marmor

Matt yta kallas ibland även honed och ger ett matt intryck. En polerad marmor är högblank och ger ett blankt intryck eller en "wet look". I detta kök har kunden använt sig av en matt carraramarmor. Välj den variant ni själva tycker är snyggast. Det är väldigt personligt vad man tycker om. Är ni osäkra är honed dvs matt, ett bra alternativ.

(Bild från en av Stonefactorys kunder)

Ta hand om din carraramarmor

Marmor är en naturprodukt så det förekommer variationer mellan olika sändningar och block. Rengör med grön såpa och vatten och impregnera med en stenimpregnering vid behov. Oftast klarar man sig med en klassisk grön såpa från tex Grumme. Det är faktiskt inte särskilt svårt eller komplicerat att underhålla sin marmor utan en grön såpa gör jobbet.

(Bild från en av Stonefactorys kunder)

Mer inspiration av vitgrå carrara

Vi ser fram emot fler bilder från våra kunder som delar med sig med sina projekt. Tveka inte att höra av er till oss här i Stonefactory Magazine eller på Stonefactorys Instagram.

Bathlife - en dyr smak behöver inte kosta

Publicerad: 170620

Bathlife skapar badrumsmöbler och badrumsprodukter som passar in i just ditt hem och för din personliga sfär. Produkterna från Bathlife ger ett snyggt och funktionellt badrum med rätt känsla till förstklassiga priser. I sortimentet hittar vi bland annat badkar och massagebadkar, duschar, duschväggar och duschkabiner, tvättställ och handfat , samt badrumsmöbler. Bathlife har ett tydligt mål att leverera kvalitativa produkter som är utvecklade med etik och miljö i åtanke. Bathlife's egna medarbetare finns på plats runt om i Europa och i Asien för säkerställa kvalitén i material och produkter.

Bild: Bathlife Tassbadkar Fossing 573501

Oavsett vilken dag det är,

så börjar och slutar den med en stund i ditt badrum

Duschar, duschväggar & duschkabiner

Duscha är något vi gör dagligen och vi på Stonefactory vill att våra kunder alltid ska kunna njuta av en ljuvlig och harmonisk dusch. I vårt sortiment har vi främst riktat in oss på just det, att skapa en harmonisk och lite lyxigare duschmiljö, men självklart finns det också enklare duschalternativ. Duschar och duschkabiner från Bathlife är producerade i härdat glas och profilerna i aluminium. Våra olika modeller från Bathlife hittar ni såklart på Stonefactory.se

Bild 1: Bathlife Duschhörn frostrandig Orio 2692

Bild 2: Bathlife Duschhörn Mångsidig 728477

Badkar och massagebadkar

Vad är bättre än ett avkopplade bad? Badkaret tar oftast upp mest plats i ett badrum och bör därför väljas med omsorg. Det är viktigt att tänka igenom vilka detaljer och känslor man vill förmedla. Idag finns en rad av olika modeller, former och färger på badkar, valmöjligheterna är nästan oändliga. Ska det vara ett fristående badkar eller ska det stå mot en vägg? Är det ett tidlöst, klassiskt badrum så kanske ett badkar med lejontassar kan vara något? Vill man istället jobba med rena och avskalade linjer så kanske man ska titta på ett badkar med mjukare linjer som ger en mer modern känsla. I vårt sortiment på Stonefactory har vi noga valt ut ett bredd sortiment som vi tror kan passa just er. Alla badkar från Bathlife levereras kompletta med bottenventil, avloppsslang och ställbara fötter. Alla badkar har material av högsta kvalité och är förstärkta med glasfiber för extra stabilitet.

Bild 1: Bubbelbadkar Bathlife Class 545692

Bild 2: Badkar Bathlife fristående rakt 553390

Tvättställ och handfat

Precis som med badkaren, så finns det ofantligt många varianter av tvättställ och handfat. Dels har vi de klassiska väggmonterade handfaten, men i fler och fler hem ser vi nu det mer moderna och stilrena fristående handfaten som oftast monteras på en stenskiva eller en betongskiva ovanför ett underskåp. Med rätt modell så kan man skapa en unik prägel i sitt badrum. Handfaten från Bathlife är producerade i porslin eller gjutmarmor. I denna kategori har vi valt ut ett sortiment som vi tror kommer passa just er.

Bild 1: Tvättställ Bathlife Fast

Bild 2: Tvättställ Bathlife Emfas

Badrumsmöbler

Badrumsmöbler är en viktig detalj i badrummet som ska vara både snygg och innehålla förvaring och funktionalitet. Man bör tänka på vilken känsla och hur mycket förvaring man behöver när man gör sitt val av badrumsmöbler. Badrumsmöblerna från Bathlife levereras färdigmonterad för enkelhetens skull. Möblerna är tillverkade av mdf och hög ytfinish. Lådorna är mjukstängande och har gångjärn från välkända varumärken. Planera ert badrum väl och välj den stil och färg som passar just er.

Bild 1: Bathlife tvättställsskåp Glädje Vit 728125

Bild 2: Bathlife tvättställsskåp Utrymme mattsvart 489464

Ska du renovera ditt badrum eller har du andra frågor eller funderingar, hör gärna av dig till oss.

GLAD PÅSK ÖNSKAR VI PÅ STONEFACTORY

Så inreder du viktorianskt med Twyford!

Publicerad: 170407

England har varit det ledande landet inom badrumsdesign sedan förra sekelskiftet. Denna kollektion från välkända Twyford är skapad för att tillgodose den svenska marknaden och passa in i det svenska hemmet fast med den viktorianska brittiska stilen som så många av oss gillar. Produkterna i kollektionen gör det möjligt för dig att skapa en elegant och viktoriansk engelsk stil! Nu kan även ni få till en "Downtown Abbey" känsla hemma i Sverige.

Klassisk viktorians tidstypisk elegans

Som vi tidigare nämt, så är denna kollektion från Twyford inspirerad av den traditionella brittiska, viktorianska känslan. Här kan du välja mellan fristående alternativ med raka linjer eller rundade hörn, stilrena och snygga toaletter och handfat. Den klassiska stilen ger ditt badrum en elegant och exklusiv känsla. På golvet till dessa vitvaror matchar vi gärna med ett schackrutigt golv eller den åttakantiga klinkerplattan Chess Oktagon från Lhådös Kakel. På väggarna sätter vi gärna en vit, rektangulär kakelplatta med en rustik känsla, t ex. Etina Blano 10x20 cm från Vives.

Bild 1: Klinkergolv Chess Oktagon

Bild 2: Tvättställ Twyford Clarice 5-CL4211WH

Bild 3: Toalett TWYFORD 5-10103.00

Bild 4: Toalett TWYFORD 5-CL2611WH

Det lilla extra!

Till detta vill vi såklart ha ett badkar på tassar. Tassarna bidrar också till det eleganta och sätter en personlig prägel på ditt badrum. Tassbadkar är inte bara snyggt, det är samtidigt väldigt modernt, bekvämt och funktionellt. Den lite högre kortsidan, på just det här badkaret, ger ett extra skönt stöd för ryggen. Titta även gärna på Bathlife där även de erbjuder prisvärda badkar med lejontassar.

Bild 5: Tassbadkar NEPTUN LEJONTASS VIT

Den brittiska, viktorianska stilen!

Att renovera med rätt känsla av byggnadsvård för att behålla sekelskifteskänsla och brittisk viktoriansk stil är väldigt kul. Hoppas ni fann lite härlig inspiration om den brittiska, viktorianska stilen! Hör gärna av er vid frågor eller funderingar, vi hjälper gärna till.

Så här väljer du rätt tapet till ditt rum

Publicerad: 170401

Våren närmar sig med stormsteg och vi på Stonefactory har en strålande nyhet att dela med oss av. I vårt sortiment hittar ni nu även tapeter i alla dess färger och mönster. Ni hittar tapeter från märkena Boråstapeter, Duro och Eco. Att mixa och matcha med tapeter, dess färger och mönster sätter en personlig prägel i ditt hem. Under en längre tid har vi sett de vita och stilrena trenderna i många hem, men nu kan vi se en annan trend som är på väg tillbaka. Det är att våga tapetsera med mörkare färger och med större mönster som tar för sig mer och skapar en mer personlig prägel i hemmet.

Vilken stil ska man främst ha på väggarna i år?

Stilen i ditt hem och på dina väggar är alltid personlig och enskild. Om vi ska tänka trendmässigt så är det en hel del enfärgade tapeter med olika typer av effekter, som kalk-, linne-, och betongeffekter som är storsäljare just nu. Det vi också kan se är att både större mönster och mer färgglada tapeter smyger sig in i hemmen.

Vilka är de populäraste färgerna?

De milda färgerna vitt, beige och grått är fortfarande dominerande. Även blått har varit en populär färg en tid tillbaka och nu ser vi att de gröna tonerna kommer mer och mer.


Vilket är årets hetaste mönster?

Vi ser större mönster än tidigare. Något som alltid fungerar och har stannar under en längre tid är det blommiga och randiga mönstret. Man brukar säga att det randiga mönstret är det mest svenska mönstret vi har och vi är beredda att hålla med. Enkelt och snyggt!

Tapetskola

En vanlig fråga när det gäller tapetsering är: hur många tapetrullar behöver jag? 
En vanlig tapetrulle är 10 m lång och 53 cm i bredd. Vid en takhöjd på 2,40 m (som är den vanligaste takhöjden i Sverige) får du ut 4 våder per rulle och cirka 3 våder om den behöver mönsterpassas.


Viktiga verktyg när du ska tapetsera

1. Vattenpass, lod eller sax i ett snöre – för raka och snygga uppsättningar

2. Blyertspenna – för anteckningar och passmärken på tapeter

3. Tumstock – så du håller måttet

4. Stålkantslinjal med skärklots – för att kunna skära rakt

5. Rätt tapetlim – (läs mer om detta nedan)

6. Roller/pensel – används till att lägga på lim på väggar, även ställen som är svårt att nå med roller

7. Tvättsvamp med rent vatten – används för att torka bort överflödigt lim på tapeterna

8. Tapetkniv med extra rakblad

9. Tapetverktyg (för utslätning av QuickUp-tapeter)

10. Tapetborste  – verktyg för att släta ut luftbubblor i tapeterna (för papperstapeter)

11. QuickUp-låda (tapettråg, vid tapetsering av QuickUp-tapeter)

12. Stege/pall/stol

13. Tapetbord – lätt och smidig variant finns att köpa i wellpapp


Bra att tänka på

• Rätt verktyg är halva nöjet, se till att du har grejerna hemma innan du sätter igång.


• Fuska inte med underarbetet, det ska vara jämnt, torrt och fast innan du börjar tapetsera.


• Limma jämnt så undviker du luftblåsor. På tapetetiketten finns bra liminformation att ta del av.

• Stryk inte lim på för många våder åt gången, då kan limmet torka innan du hinner få upp dem.

• Tapetsera inte på kontrastrikt underlag, det kan lysa igenom den nya tapeten. Måla väggen först med en liknande kulör.

• Låt tapeten gå över hålen för strömbrytare och uttag. Skär sedan rent medan tapeten är fuktig (och strömmen bruten).


• Om våden hamnat snett, försök inte vrida den rätt. Lossa istället hela våden och börja om.

• Vädra ordentligt och håll normal temperatur så torkar tapeterna bäst.

• Spara olimmade våder/rullar. Det kan du ha glädje av om tapeten behöver lagas. Spara även etiketten för ev. komplettering.

• Avbryt genast uppsättningen om materialfel upptäcks.


Lycka till med er tapetsering!

Hör gärna av er vid frågor eller funderingar, vi hjälper gärna till.

Marmorbord för modern och trendig inredning

Publicerad: 170309

Marmorbord är något som nästan alla vill ha i sitt hem. Marmor i alla dess former syns överallt på Instagram. Det kan vara allt från marmorbord, marmorbrickor, marmorgolv, bänkskivor eller marmor i badrummet. Särskilt populär är carraramarmor från Italien som verkligen är här för att stanna.

Att marmorbord har blivit så oerhört populära är egentligen inget konstigt. Det är enkelt att inreda med ett marmorbord vilket passar in i de flesta stilarna. Dessutom kan man enkelt sätta sin egen prägel med små inredningsdetaljer. Detta kan vara mässing, små prydnadsljus, en snygg bricka, ja det finns oändligt med kombinationsmöjligheter.

Dessutom passar marmor väldigt bra till vår skandinaviska stil. Att marmor även är hållbart är även det en viktig faktor som har hög betydelse. Det är enkelt att sköta om ett impregnerat marmorbord, impregnering görs vid behov. I annat fall fungerar grön såpa och vatten utmärkt att rengöra med.

De marmorbord som är extra populära nu förutom de ljusare marmortyperna är särskilt grön och svart marmor. Den gröna marmorn är extra snygg med mässingsinredning som är ett trendsäkert val för den inredningsintresserad.

Marmor är lyxigt, tidlöst och ett säkert inredningsval som uppskattas av de flesta. Sköter man om sitt bord så håller det sig fint i många år. Här kommer några tips kring hur ni ska ta hand om ert marmorbord på bästa sätt.

Så här tar du hand om ditt marmorbord:

1. Impregnera alltid dit marmorbord, då slipper du få eventuella fläckar

2. Undvik citron och sura rengöringsmedel då det kan bli fläckar i marmorn

3. Spiller du ut vin, ättika eller vinäger torka bort detta direkt

4. Använd aldrig klorin eller starka frätande medel på marmor

5. Underhållsstäda gärna med grön såpa och vatten

6. Glöm inte att impregnera ditt marmorbord regelbundet eller vid behov

Är ni intresserade att göra om hemma i vardagsrummet så hittar ni mängder med snygga marmorbord hos oss på stonefactory.se Klicka här för att titta på vårt breda sortiment av marmorbord just nu har vi riktigt bra kampanjer på sofistikerade och eleganta marmorbord i flera varianter, storlekar och marmortyper.

Inspiration av Bianco Carrara från kunder

Publicerad: 170118

Att inspireras av kakel, klinker och marmor är inte särskilt svårt. Speciellt när vi får in så mycket härliga bilder på slutresultat från våra kära kunder. I detta inlägg har vi valt att fokusera på inspirationsbilder som vi fått inskickade till oss, med tema: Vit Italiensk marmor, den klassiska vita marmorn. Bianco Carrara, i olika format och utföranden.

Ett stort Tack till alla Er kunder som skickar in era fantastiska bilder. Vi tycker det är superkul att få se slutresultatet och här kommer nu lite inspiration från er kunder som har handlat hos oss på stonefactory.se

Här kommer nu ett urval från er kunder som har skickat in bilder på era renoveringsprojekt till oss. Vi tycker att det blev helt otroligt snyggt. Vad tycker ni? Här nedan kommer mängder av härlig inspiration!

I bilden ovan ser ni en snygg vitgrå marmor i Bianco Carrara i storleken 30x60 cm med en slipad yta. Vid golvbrunnen har kunden här valt att lägga en hegaxon, även den i Italiensk marmor och i Bianco Carrara. Detta är både snyggt och praktiskt. Dels är det enkelt att få till ett bra fall, men det är även halksäkert och dessutom skönt att stå på. Om ni vill se fler varianter av Bianco Carrara marmor så hittar ni dessa här

I denna bild ser vi ett exempel på när byggnadsvård är som allra bäst. Kunden har lagt en Bianco Carrara i fiskbensmönster. Här har vi en härlig sekelskifteslägenhet där carrara marmorn i fiskbensmönster passar in helt perfekt. Kunden har här valt att arbeta med materialval av högsta klass för att få till en enhetlighet utöver det vanliga. Klicka här om ni är intresserade av att veta mer om Bianco Carrara i fiskbensmönster

Även här ser vi ett exempel på stilren renovering. Handfatet är i Carraramarmor och på golvet har kunden lagt en slipad carraramarmor. Det är alltid härligt att se inredning och en finish i genomgående material som följer ett enhetligt tema och i detta fall har kunden har gjort det med bravur. Utöver detta har man även monterat inbyggda blandare från Tapwell i mässing. Snyggt! Ni hittar även blandare från Tapwell hos oss på Stonefactory under badrumsinredning. Klicka här för att titta på blandare från Tapwell.

Marmor i fiskben och fiskfjäll är nya och spännande format hos oss på stonefactory. Här går man tillbaka till det klassiska och stilrena. I denna bild får vi se ett exempel på en stilren och sofistikerad renovering med marmor i fiskfjällsformat. Detta projekt har ett otroligt bra slutresultat och är en av våra absoluta favoriter.

Det är onekligen något speciellt med marmor i format av fiskfjäll. Här har kunden framhävt detta material på ett helt fantastiskt sätt. Klicka här om ni är intresserade av att veta mer om Bianco Carrara i fiskfjällsmönster

Vi hoppas att ni har blivit lika inspirerade som vi av alla dessa härliga bilder. Om ni har ett badrumsprojekt där ni har använt er av produkter från Stonefactory.se så får ni jättegärna maila in dessa till oss så kommer ni ha möjlighet att komma med i nästa Stonefactory Magazine eller på vår inspirerande Instagram.

Byt ut den gamla blandaren mot en i rostfritt stål

Publicerad: 161120

Det är inte många som vet att deras köksblandare släpper ifrån sig höga halter bly i vattnet.  En undersökning som Boverket har gjort visar att var tredje köksblandare släpper ifrån sig höga halter bly.

Köksblandare har traditionellt tillverkats av stångmässing, något som innehåller bly och har traditionellt använts för att tillverka blandare. Att man har fortsatt att tillverka blandarna på samma sätt beror till stor del på att det har varit billigare att använda mässing än att byta till helt rostfri stål.

De traditionella blandarna har en insida som är tillverkad i materialet mässing. Utöver blyföroreningar riskerar insidan att bli skrovlig och ojämn vilket gör att bakterier och avlagringar lättare kan bildas i blandaren.  Det är således en hälsoaspekt som ligger bakom detta och man bör se över sin köksblandare för att inte riskera att blandaren släpper ifrån sig bly som sedan hamnar i vattenglaset.

Hur ska man då veta vad man har för blandare hemma?

Om blandaren är förkromad så är den tillverkad av mässing och då innehåller den bly. Har man istället en rostfri blandare så kan man vara säker på den är utan bly.

När man köper en blandare tillverkat av rostfritt stål kan man vara säker på att det är ett material helt fri från den giftiga tungmetallen bly. Rostfritt stål är det som idag används i knivar, bestick eller all köksutrustning och som har direktkontakt med mat och livsmedel. Rostfritt stål är extremt slitstarkt och dessutom innehåller det inte några farliga ämnen.

Hos Stonefactory har vi flera leverantörer som endast tillverkar sina blandare i rostfritt stål. Två exempel är Nivito och Primy, båda är helt fria från bly och tillverkade av 100 % rostfritt stål.


Helena Wellander Trendbevakare Stonefactory.se

Carraramarmorns resa från Carrara i Italien

Publicerad: 161023

Carrara är en av de mest kända marmorsorterna i hela världen. Många har sett marmorn i badrum, som en bänkskiva, som ett hallgolv eller i en restaurang. Men var kommer Carraramarmorn ifrån? 

Carraramarmorn kommer från regionen Carrara i Toscana i norra Italien. Om man kör från den västra kusten i Toscana norr om Pisa kan man se Apaun Alperna. Bergstopparna, som på vintern är täckta av vad många tror är snö, är även vita på sommaren. Men det är inte snö eller en glacier utan vit Carraramarmor som speglar sig i solen som ett vitt sken.  Denna utsikt är en fantastik upplevelse som definitivt är värd att uppleva och se med egna ögon. Som kuriosa kan vi nämna att James Bond filmen Quantum of Solace spelades in på vägarna mellan brotten. Detta är definitivt en sevärd destination om ni har vägarna förbi i Italien.

Marmorbrotten med Carraramarmorn är belägna i dalarna Torano, Misegli, Bedisano och Colonetta. Det är i dessa dalar som man bryter block av den kända vitgråcarrara marmorn som sedan kapas till bänkskivor eller marmorplattor för golv eller vägg. Även fast många turister kommer hit för att se de berömda Carraramarmor stenbrotten är själva staden också en vacker och unik plats som är värd att besöka.

Själva staden Carrara är känd för ett antal olika historiska och konstnärliga sevärdheter, men främsta anledningen till att besöka staden är för att uppleva den känslan som staden Carrara förmedlar. För många är det är svårt att beskriva, men man känner att platsen har en egen identitet och att människor som bor i staden älskar och är stolta över sin stad vilket inte är så konstigt då namnet Carrara är namnet på världens mest kända och vackraste marmor.

 Pop konst från 1952 Cadillac Coupe de Ville av Silvio Santini, Paolo Grassi och Mario Fruendi 1986. Bilen tog ett helt år att skulptera från arbescato marmor som vägde 70 ton.

Det som är så fantastiskt med Carrara marmor är att marmorn, utöver dess elegans och popularitet, har spelat en stor roll i staden Carraras historia. Carraramarmorn har präglat staden, människorna och stadens kultur på olika sätt under de senaste århundraden. 

Anarkism, Carrara och staden

Staden Carrara är den internationella huvudstaden av anarki. Det internationella anarkist förbundet är beläget i staden och man kan besöka den anarkistiska bokaffären Circolo Gogliardo Fiasch bookstore vid Via Giuseppe Ulivi. I staden finns även restaurangen La Capineria där lokala specialiteten ulle ali dell’anarchia (på vingarna av anarki) erbjuds.

Varje första maj pågår en stor demonstration i staden, där anarkister från hela Italien deltar. Även fast rörelsen inte är speciellt populär just nu var demonstrationen en viktig del av den tidigare arbetsrörelsen, då en del av rörelsen började i staden Carrara.

Anarkism var även viktigt för de som arbetade med stenbrott under senare delen av 1800 talet. Anarkister tog de ledande rollerna när arbetarna delades in i olika unioner vilket ledde till förbättringar av arbetsvillkor för arbetarna. Anarkisten Alberto Meschi är en känd figur inom den italienska anarkin. Nedan kan ni se en bild på ett monument som dedikerades till honom i Piazza Gramsci parken. Skulpturen är skulpterad av Ezio Nelli (1965). 

Monument på Alberto Meschi

Carrara och Michelangelo

Det är inte alla som vet att den kända konstnären Michelangelo reste till Carrara för att personligen välja ut marmorblock för att skapa konstnärliga skulpturer. Michelango besökte staden Carrara många gånger och han bodde ett antal månader åt gången i den gamla delen i staden Carrara. När Michelango valde ut sin marmor var de inte lika lätt som man tror. Michelango var tvungen att inspektera stenbrotten, gräva ut blocken, ordna med transporter till hamnen där båtar skulle föra marmorn till andra städer.

Gammal marmor som används i vanliga byggnader I staden Carrara

Den marmorn som Michelango använde bröts för det mesta speciellt för honom. För att Michelango skulle kunna tillverka sina verk, var konstnären tvungen att veta vilka stenbrottägare som kunde leverera marmor och vilka som kunde leverera den kvalitén på marmor som han efterfrågade i färg och ådring. De som arbetar med stenbrott brukar inte tala om Carraramarmor som en allmän term, utan de pratar om olika kvalitéer – bianco venato, statuario, bianco ordinario, grey bardiglio. De pratar även i termer av stenbrott (eller delar av stenbrott) som en förkortning av marmorns särskilda egenskaper. Stenbrotten är Carraramarmor, men med olika kvalitéer.

När Michelango hade valt ut ett marmorblock var han tvungen att bevaka brytningen av marmorn. Eftersom stenen på den tiden bröts med hjälp av handverktyg, var väntandet en stor del av processen. När stenen hade brutits och Michelango hade inspekterat stenen började den konstnärliga processen.

Marmorlastbilarnas stad

I industriområdena i staden Carrara finns det tunnland med stora stenblock av den karakteristiska vita Carrara marmorn. Stenbrotten är belägna högt över centrala Carrara. Förr i tiden kunde invånarna i Carrara och besökande ständigt se lastbilar som åkte runt med stora marmorblock som last. Nu är det däremot inte på samma sätt.

I staden Carrara brukade det finnas hundratals lastbilar på gatorna som körde runt med marmorblock som ofta vägde mer än 40 ton. Dessa block var inte fastbundna på något sätt utan var placerade på lastbilens utrymme. Även fast lastbilarna var begränsade att köra på gator, och fast de kördes av experter, var ”marmorlastbilarna” ett unikt och problematisk kännetecken för trafiken i Carrara. Idag får lastbilar som bär på marmorblock åka på Strada dei Marmi di Carrara, en väg som används specifikt för lastbilar med tyngre last. 

Blocken transporteras sedan till fabriker där de kapas till slabs och skärs sedan ut till marmorplattor för golv och vägg. Så här kan slutresultatet se ut när marmorplattorna är klara och packade i kartonger. Om ni är intresserade av liknade plattor hem till er så kan ni hitta mer information här.

Italiensk Cararramarmor från Stonefactory.se till vänster en polerad och till höger en slipad


Helena Wellander Trendbevakare Stonefactory.se

Restips till Algarve under höst och vinter

Publicerad: 161020

Portugal är ett resmål som attraherar flera svenskar under höst och vinter. Det är ett fantastiskt resmål i Europa med behagligt klimat som lockar med sagolik matkultur, sevärdigheter och fina golfbanor året om. I dessa tider av oroligheter passar det utmärkt att resa inom Europa och flyget till Portugal tar endast 5 timmar.

För oss som är specialiserade på att erbjuda och sälja marmor till våra kunder i Sverige är Portugal intressant av flera olika orsaker. Portugal är nämligen den andra största exportören utav kalksten och marmor. Natursten, marmor och kalksten är en del av den portugisiska kulturen.

Det finns tre städer som utmärker sig i Portugal Estremoz, Borba and Vila Viçosa och området är ett marmormecka. Estremoz är välkänt för dess marmor i olika färger vit, creme, rosa, grå och svart. Mest känd för den rosa marmorn är Rosa Aurora och Estremoz Pink. Sedan antiken har marmor använts för skulpturer, arkitekturbyggnader och avändes bla till Circus Maximus i Spanien.

Portugal exporterar marmor till länder i Europa, Afrika Indien och Brasilien. Eftersom tillgången på natursten och marmor i Portugal är så stor så syns det överallt som i trappor, hallar, torg och även som marksten. Det kuriosa är att marmorblock skärs ut från bergen med diamantsågar. Genom en teknik där man borrar ett horistontellt och vertikalt hålt balanserar man sedan blocken med stålkalblar. Det kan ta upp till 10-12 timmar är skära ut ett marmorblock.

Algarve som resmål

Portugal är ett fantastiskt vackert land och flera upplever Portugal som mer genuint och prisvänligt än exempelvis Spanien. Lissabon och Porto är klassiska resmål med ett rikt kulturliv, sevärdigheter och kulinarisk upplevelse. Södra Portugal är landets paradis och kallas för Algarve och erbjuder en gudomlig upplevelse.

Algarve är känt för att erbjuda medelhavets frukter och fröjder med vackra sandstränder, fiskbyar, fantastiskt klimat och gudomliga matupplevelser. Under sommaren besöks Algarve av både portugiser, spanjorer och italienare och sommaren är väldigt varm. Medan hösten och vintern erbjuder ett behagligt klimat med svensk sommartemperatur. Dessutom är hösten den lugnaste perioden att besöka Algarve och men kan njuta av stränderna och resturangerna i lugn och ro.

För dig som tycker om att spela golf å kan du förlänga din golfsäsong i Portugal under höst och vinter då Algarve erbjuder enastående golfmöjligheter och golfbanor. De svenskar som upptäcker Algarve blir oftast vädligt frälsta i landet och dess fantastiska golffaciliteter och reser till Portugal varje år. Priserna i Portugal är väldigt bra och det finns flera paketerbjudanden för golfresenärer.

När du väl besöker Algarve erbjuds ett rikt restaurangliv med lokala grönsaker och frukt och framförallt fisk och skaldjur. Vi kan varmt tipsa om de lokala mindre restaurangerna och passa gärna på att njuta av algarveköket och deras skalsdjursrätter som exempelvis paella. Ifall du väljer att bo i ett lägenhetshotell eller att välja hyra en lägenhet kan du själv avnjuta att handla lokala råvaror och laga din egen mat.

Vi kan varmt tipsa om att åka till den mindre fiskbyn Olhão som erbjuder en pittoresk atmosfär och en genuin känsla av Algarve. Ifall du är morgonpigg kan du besöka den lokala fiskmarknaden från klockan 06.00 på morgonen och se och självfallet köpa havets rikedomar allt fruk hummer, svärdfisk eller tonfisk.

 

Praktiska tips inför resan till Portugal

De mest prisvärda resorna är genom att flyga från Arlanda med Norwegian och de erbjuder attraktiva priser till Faro och flygresan tar ca 5 timmar. Självklart kan du stanna i Faro där du erbjuds alla bekvämligheter och upplevelser som Algarve bjuder på. Men hyr gärna en bil och åk västerut och besök Quarteira, Vilamoura och Lagos. Lagos är en historisk stad med vackra byggnader, fina stränder och rikt restaurangutbud. Hotellen i Portugal är av mycket god standard och vid de olika golfresorterna finns hotell alldeles intill. Planerar du en längre vistelse kan du enkelt hyra en lägenhet eller ett hus lokalt eller genom att ta kontakt innan dina resa. Du hittar även flera erbjudande på Airnb som ebjuder dig enkla och säkra möjligheter att hyra en bostad.  


Helena Wellander Trendbevakare Stonefactory.se

På kundbesök ute hos kund på Ekerö

Publicerad: 161013

I somras besökte Mattias Jacobson från Stonefactory.se en utav våra kunder ute på Ekerö som renoverat sitt hus. Mattias är själv kakelläggare och plattsättare och jobbar dels med inköp hos oss på Stonefactory och är även vår reporter på Stonefactory TV och Stonefactory Magazine. Under hösten kommer ni även få bekanta er mer med Mattias och vi kommer erbjuda er en kakelskola så ni kan lära er grunden om hur man kaklar i hemmet.

Tillsammans med vårt TV-team besökte Mattias vår kund Håkan Ramsin som bor på en gård ute på Ekerö. Håkan har handlat hos Stonefactory.se flera gånger och tycker det är enkelt och smidigt att beställa kakel och klinkers på nätet och sedan få det hemlevererat. "Framförallt är det oerhört skönt att slippa ta bilen in till stan och vimla bland bland alla köer. Istället kan jag enkelt titta och välja det jag behöver på min Ipad eller mobiltelefon. Det allra bästa är att det kommer en lastbil och leverar allt direkt till dörren inom 2-3 dagar. I min ålder orkar man inte lasta på allt i en bil och bära", säger Håkan.

Gården köptes för några år sedan och behövde en helrenovering. Själva renoveringen har gjorts i olika etapper eftersom det tar tid att renovera. Hela köket byggdes om och Håkan använde ett enkelt och billigt vitt kakel. Köket gjordes om till ett stort öppet bondkök så att det enkelt går att laga mat i en större samling.

Håkan hade en intensiv sommar då även badrummet renoverades från grunden. I badrummet har det lagts klassisk svensk kolmårdsmarmor. "Kolmårdsmarmor är det finaste vi har här i landet och ger en tyngd på golvet", säger Håkan. Det ser oerhört elegant ut och marmor kommer hålla i flera hundra år. På väggarna valde Håkan italiensk carraramarmor som bidrar med en elegans och ljus färg till badrummet.

Eftersom det var en helhetsrenovering av badrummet så valde Håkan att även köpa ett helt nytt badkar, toalettstol och handfat från Stonefactory.se "Det blir lätt att man snålar lite när man renoverar, men när man ändå renoverar hela badrummet så kan man lika gärna renovera allt ordentligt så blir det helt klart", säger Håkan och skrattar lite.

Förra året var likaså ett intensivt renoveringsår för Håkan. Då köptes flera ton av marksten som skulle läggas på utegården. Men Håkan tycker det gick enkelt och smidigt. Att lägga marksten utanför huset var det enklaste i hela renoveringsprocessen.

En av Håkans stora passioner är att odla och han visade stolt upp orangeriet han byggde för tre år sedan. I växthuset har Håkan lagt ett granitgolv som han är väldigt nöjd med.

Vill ni se hela filmen med Håkan när han visar upp sitt hus och sin vinkällare? Klicka här!


Helena Wellander Trendbevakare Stonefactory.se

Svenskt kakel förgyller operahuset

Publicerad: 160821

Svenskt kakel från Höganäs är inte endast ett kakel som  återfinns i kök och badrum i svenska hushåll utan förgyller även Sydney Opera House i Australien. Visste ni om att operahuset i Sydney består av över en miljon svenska kakelplattor från Höganäs? Närmare bestämt användes en miljon femtiosextusensex stycken (1 056 006) svenska vita kakelplattor till denna magnifika konstruktion.

 
”The Sun did not know how beautiful its light was, until it was reflected off this building”
 
- Lois Kahn, arkitekt
 

 
Operahuset i Sydney benämns av vissa som världens åttonde underverk och har lovordats av arkitekter världen över. Arkitekturen utgör en inspiration för vad som är möjligt att förena avseende funktionalitet, konstruktion samt design. 
 
Inspirerad av en apelsin
 
Den danske arkitekten  Jørn Utzon (1918-2008) var en tämligen okänd dansk arkitekt som vid 38 års åldern vann den prestigefyllda tävligen ”International Competition for a national opera house at Bennelong Point, Sydney” med sitt unika bidrag. Enligt egen utsago kom han på idén till designen när han skalade en apelsin. Studerar man arkitekturen närmare av operahuset framkommer att konstruktionen består av 14 olika ”skal” och ifall man skulle sammansätta dessa tillsammans ska man kunna forma en rund sfär.  
 
Operahuset i Sydney
 
Det är inte alla som känner till det skandinaviska arvet med en dansk arkitekt som krävde att svenskt kakel skulle användas när man skulle bygga operahuset. Idag utgör operahuset en symbol för Sydney och Australien tillsammans koalor och kängurer. 
 

Operahuset påbörjades att byggas 1959 och färdigställdes 1973 under en pompös invigning av drottingen Elizabeth II och är idag en Australiensk stolthet och turistattraktion. Den är faktiskt en av Australiens mest välbesökta turistattraktioner och besöks av drygt sju miljoner besökare årligen och drar till sig publik gällande opera, teater, musik och uppträdanden. Det går alldeles utmärkt att även avnjuta en god lunch eller middag i dess restauranger eller ta en kopp kaffe i de populära caféerna. 
 
Operahuset i Sydney är definitivt en av de byggnader man bör besöka ifall man är intresserad av arktiektur, konstruktion eller modern byggnation. Under 2007 utnämde Unesco byggnaden till ett kulturvärldsarv vilket var en fantastisk utmärkelse för den danske arkitekten Jørn Utzon som avled året efter. 
 
Den berömda arkitekturen
 
Det är en modern expressionionistisk design med sagolika böjda skal som påminner om vita havssnäckor eller skeppssegel förgyllda av vita kakelplattor från Sverige. Arkitekten Jørn Utzon var en son till en maritimsarkitekt som hade stor förkärlek till havet och segling. Han skall även ha inspirerats av tid i Mexico när han ritade operahuset. 
 
Själva operahuset består av tre olika hus och de ”vita seglen” består av två stora huskroppar samt en mindre huskropp. Taket eller själva "seglen" hålls ihop av totalt 350 km stålkablar. Byggnadens längd är 185 meter lång och 120 meter bred. Den högsta punkten på byggnaden är 67 meter ovanför havsytan. Konstruktionen består av massivt betongbygge förenade med marmor och keramiska plattor. Glaset som använts till operahuset är specialtillverkat i Frankrike. I den enastående elegansen syns den skandinaviska minimalismen och enkelheten i symbios med Utzons förståelse för hamnmiljön i Sydney.  
 
”To me it is a great joy to know how much the building is loved, by Australians in general and by Sydneysiders in particular” 
 
- Jørn Utzon
 
Operahuset i Sydney består inte endast av en utomordentlig unik arkitektur utan även av en gedigen igenjörskonst in i minsta detalj. Själva valven är byggda av betong och när man kaklade panelen som vissa kallar för segel, snäckor eller valv så kaklades dessa på marken och lyftes sedan upp med kranar och monterades fast. 
 
Ifall ni åker på semester till Australien eller på genomresa i Sydostasien är det absolut värt att besöka Sydney och beskåda detta vackra bygge med både danskt och svenskt arv. 
 
Vem var den danske arkitekten Jørn Utzon?
 
 
Jørn Utzon var en dansk arkitekt och ägnade sig även åt möbeldesign. Han föddes 1918 och dog stillsamt vid 90 års ålder 2008. Utzon var en relativt okänd dansk arkitekt som vid 38 års ålder vann den internationella designtävlingen för Sydney Opera House med sitt bidrag ”218”. Utzon var dyslektiker och hade svårigheter i skolan men lyckades bli antagen till ”Det Kongelige Danske Kunstakademins Skoler for Arkitektur, Design och Konservering” i Köpenhamn och kom i kontakt med de kända danska arkitekterna Kay Fisker Steen och Eiler Rasmussen
 
Hans far Aage Utzon var också arkitekt och jobbade med maritimsarkitektur vid Aalborg’s varv med design och konstruktion av fartyg. Vid tidig ålder fick han följa med sin far och vara lärling och se det praktiska arbetet av arkitektur där funktionalitet och design förenades i shippingindustrin. 
 
Eftersom Danmark var var indraget i andra världskriget flydde flera arkitekter till Stockholm däribland Jørn Utzon som anlände i Stockholm 1942. Han jobbade hos Hakon Ahlberg tillsammans med bla de danska arkitekterna Arne JacobsenPoul Henningsen och Halldor Gunnløgssonoch Tobias Faber.
 
 Dansk arkitektur och design har gjort ett internationellt avtryck. Arne Jacobsen blev känd för sin design av möbler och textil. Han är mest känd för formgivningen av fåtöljen Ägget "The Egg" och stolen Myran "The Ant". Poul Henningsen blev berömd för sin formgivning av PH-lampan.   Efter andra världskriget uppstod flera möjligheter för yngre arktitekter eftersom det var ett stort behov av att återuppbygga hus och fastigheter i Europa. Jørn Utzon fick möjligheten till flera arkitektuppdrag i Holland och kom igång med sin karriär efter sin tid i Sverige och arbetade även tillsammans med den erkände finske arkitekten Alvar Aalto
 
Jørn Utzon var en nyfiken arktitekt som sökte inspiration och nya impulser och tillbringade tid i Marocco, Mexico och USA mellan 1947-1950. Han beskrev denna tid utomlands med lyriska termer och evigt tacksam den inspirationen han fick synnerligen sin arbetstid i Mexico som påverkade honom mycket i sin kommande karriär. 
 
År 2007 valdes Operahuset i Sydney till listan på ”World Heritage List”vilket var ett enormt stor erkännanede för Jørn Utzon som då fortfarande levde. Det kuriosa är att båda hans söner Kim Utzon och Jan Utzon också är arkitekter och jobbade tillsammans med fadern på olika projekt. Jan Utzon var även delstig i renovering av operahuset i Sydney och Jørn Utzons arv och kärlek för arkitektur och design lever idag vidare genom hans söner.
 


Helena Wellander Trendbevakare Stonefactory.se

Så lägger du marksten

Publicerad: 150312

Nu är det högsäsong för marksten hos Stonefactory.se. Vi får många frågor kring hur man ska tänka inför den planerade stenläggningen så här kommer lite tips och råd kring vad man bör tänka på. Innan du påbörjar arbetet behöver du följande: Marksten/plattor/natursten, bärlagergrus, sättsand, fogsand. Dessa beställer du enkelt med hemleverans på Stonefactorys e-handel, du kan även ringa oss på 08-22 16 00 för att få hjälp med din order. Det brukar ta ca 8-10 arbetsdagar från er order tills att lastbilen kommer med er leverans så planera gärna i god tid. Om det gäller stora volymer kan det vara bra att boka upp ert parti i god tid innan vi skickar ut dessa.


Här har ni en inspirationsbild där uppfarten har en betongsten som heter Grändsten Grågrafit. Denna sten har en skiftande ton mellan grått och grafit vilket skapar en behaglig men diskret variation. Tjockleken som rekommenderas för att få en körbar marksten är 5,5 cm. Serien grändsten finns utöver grågrafit även som grå, grafit, brunterra och brungrafit. Utöver detta behöver du följande enklare verktyg: Spade, skyffel, kratta, vattenpass, pinnar, snöre, tumstock, rätbräda, avdragsläkt, sopkvast. Många hyr även en markstensklipp eller vinkelslip och vibratorplatta då det underlättar arbetet enormt om ni har tänkt att göra det själva. Initialt är det viktigaste momentet själva underarbetet samt planering. Det är värt att göra detta ordentligt redan från början så slipper man eventuella problem som annars kan uppstå. Börja med att mäta upp och markera ytan som skall läggas. Man ska aldrig lägga marksten eller plattor direkt på matjorden eftersom jorden rör sig vilket skapar sättningar efter en hård vinter. Man ska därför gräva bort jorden till ca 20 cm djup. I de övre delarna av Sverige kan man behöva gå ner något ytterligare. Generellt kan man gräva ut 15-25 cm för trädgårdsgång eller uteplats och 25-35 cm för garageuppfart.


I detta projekt har kunden valt en natursten. Just denna sten är ett Offerdalskiffer i fallande längder vilket innebär att varje skifferplatta är olika lång. Skiffer är ett väldigt trevlig naturstensmaterial och finns i flera varianter och färger. Tänk gärna på att gräva fram en lutning på 1-2 cm per meter bort från huset så att regnvattnet rinner bortåt. Man vill ju undvika allt för mycket fukt vid själva grunden. Glöm heller inte bort att lägga en fiberduk i botten. Den förhindrar att underliggande material blandas med bärlagret. Dessutom ger den ett bra skydd mot växtlighet vilket man gärna vill undvika. Efter grävningen och fiberduken fyller man på ytan med bärlager. Bärlagrets yta skall vara jämn, väl packad och ligga med samma lutning som den färdiga ytan. Avståndet upp till färdig yta ska vara ca 3 cm för sättsandslagret + plattans tjocklek. I detta moment använder man en vibratorplatta för att packa underlaget ordentligt.


Här kommer en inspirationsbild på markstenen i betong som heter Plateau grågrafit Romanum. Denna sten har en härlig struktur som ger en härligt naturlig look. Serien Plateau finns i flera färger: grågrafit, grafit och sandgrafit. Efter detta moment är det dags för sättsand. Man brukar ha ca 3 cm jämntjockt lager av sättsand som körs över en gång till med vibratorplattan. Sättsanden är ett krossat material som även håller ogräset borta. Därefter placerar man ut avdragsbanor (t ex 2-3 m långa järnrör eller träreglar) och justera till rätt nivå och lutning. Avdragsbanornas översida skall nu ligga i nivå med markstenens/plattornas undersida. Dra av överflödigt material med en rätskiva, lyft bort avdragsbanorna och fyll spåren.


Här visas en inspirationsbild på en sten som passar bra i lite moderna miljöer. Markstenen heter Basic och här har man valt att kombinera olika stenar för att få ett "romersk" läggningsmönster, något som vi även brukar kalla för romanum. Nu kommer man till den roliga delen och man kan börja lägga markstenen/naturstenen/plattorna. Om kapningar behöver göras skall minst en tredjedel av stenen/plattan vara kvar. Vid behov av kortare stenar/plattor kapas i stället två stycken. För att få en stabil avslutning eller kant på ytan, använd kantsäkring, en hel sten eller platta. Det sista momentet är fogarna som fyller fogsand eller liknande. Här finns flera varianter, dels ogräshämmande och hårdfog. Hårdfog är ett bra alternativ för den som vill slippa rensa ogräs I framtiden. Lycka till med er stensättning!

Bricmate Statuario Honed

Publicerad: 141108

I veckan lanserade Bricmate sina senaste nyheter för 2015, exklusiva plattor i granitkeramik med inspiration av marmor. Under året har vi sett att det finns en markant ökad efterfråga bland våra kunder för dessa typer av plattor. Hexagonformade plattor skapar en känsla av elegans, kvalitet och finess och det är därför vi tror att de är så populära bland våra kunder.

Med känsla för natursten

Bricmates nyheter består av fyra olika serier: Statuario Honed, Grey Fleury Honed, Green Marble Polished och italiensk Carrarmarmor Honed. Statuario Honed och Grey Fleury Honed har en matt slipad finish och är gjorda av underhållsfri granitkeramik. Nyheterna i äkta marmor är formade i härliga hexagoner skurna i Green Marble och Italiensk Carraramarmor. Nedan ser ni en platta från serien Statuario Honed (slipad), en vacker och exklusiv granitkeramik från Italien.

Den vitgrå plattan har en ljus vit grundton med sofistikerade gråa ådror som skapar en lyxig och levande yta, inspirerad av den världskända Statuariomarmorn. Det härliga med att plattan är gjord i granitkeramik är att den är helt underhållsfri. Dessutom är priset på plattan en bråkdel av vad man annars får betala för Statuariomarmor av denna kvalitet och finish. Plattan finns i ett brett utbud av storlekar i måtten 595x595, 296x595, 296x296, 147x147 och 48x48 mm.

Vi ser att dessa plattor kommer att passa utmärkt i ett badrum, hall eller kök och ytans behagliga behandling skapar en känsla av italiensk elegans och finess. Vi tror att den här plattan kommer bli väldigt populär bland alla dem som har en förkärlek till det naturliga materialvalet.

Spräckliga och härliga vener i Grey Fleury

Om ni istället föredrar en mörkare platta med vacker ådring skulle vi rekommendera serien Grey Fleury Honed. Även Grey Fleury är i grunden baserad på en italiensk marmor med en mörkare grå ton och kraftiga härligt spräckliga vener. Plattan ser ut som en kombination av kalksten och marmor, med den gråa färgen från kalksten kombinerat med vackra livfulla vener som man hittar i marmor. Kanske det bästa av två värdar kombinerat i en platta.

Självklart är även denna serie helt underhållsfri.

Formaten som ingår i serien finns i storlekarna 595x595, 296x595, 296x296, 147x147 och i 48x48 mm. Denna granitkeramik har en grå ton med vackra vener som har ett genomslag i plattan som skapar en unik känsla. Visst är den snygg?

Den behagligt slipade ytan och venerna med dess spräcklighet skapar ett vackert liv i plattan. Vi tror detta kommer bli en riktigt stor hitt bland inredare runtom i Sverige och att vi inom kort kommer se denna platta i många badrum runt om i landet.


Helena Wellander Trendbevakare Stonefactory.se

Inred med herrgårdstema

Publicerad: 160904

Dröm dig bort till en Herrgårdsmiljö där du kan uppleva genuin harmoni.  Att färdas mot en gård på en krispig gång av vacker gårdsgrus och gröna växtligheter gör att man genast glömmer bort all stress och rus i storstäderna.

Det är just den känslan många av oss vill ha när vi kliver in genom ytterdörren. Känslan av att mötas av den sprakande brasan i den öppna spisen och bara känna att nu är man verkligen hemma. I denna följetong går vi igenom och inspireras av herrgårdstemat.

(Inspirationsbild från Srgambrel)

Köket - hjärtat i hemmet

Det är onekligen något speciellt med alla dessa känslor som gör oss helt avslappnade och fria från stress. En öppen spis med ett enkelt rustikt ekbord i vackert åldrat trä, som dessutom har diverse skavanker av flera års slitage ger den känslan av frid och lugn. Känslan av att här vill jag baka och laga mat.

Ett kök med mycket plats och arbetsutrymmen är nästan ett måste idag. Köket väcker känslor och rätt utformat inspirerar det till matlagning. Det klassiska herrgårdsköket har enkla, genuina och genomarbetade detaljer. Med alla dessa matlagningsprogram är det inte särskilt konstigt att vi idag ser köket som hjärtat i hemmet. Det ska helt enkelt finnas plats för hemmakocken samtidigt som det ska vara stilfullt och personligt. Här har vi valt att rikta in oss på herrgårdsköket där vi kommer visa inspiration och olika stilar.

 (Inspirationsbild från Srgambrel)

Här har vi två exempel. Dels på köket med ljus pastellfärg i en blå ton och köket nedan där man har lagt ett vitt rektangulärt kakel med mörka fogar för att framhäva fogarna. Man jobbar med ljusa känslor där man kombinerar enkelheten i det lantliga köket med ljusa färger och med toner i pastell. Det ger ofta en glädjespridande effekt. Även belysningen är i fokus i detta kök med flera ljuskällor.

(Inspirationsbild från Srgambrel)

Det här är massiva kök med tydlig möbelkänsla. Köksluckorna ska gärna ha spegelluckor med spröjs. Det som är så kul idag är att det finns ett otroligt brett utbud av olika kök. Stilarna kan vara allt ifrån gammaldags, tidlöst, klassiskt till det moderna köket.

Tidigare har de vita köken dominerat, men idag ser man att pastellfärger som lindblå, ljusgrå och caffe latte börjar synas allt mer. Alla dessa färger har en sak gemensamt, det naturliga och äkta, vilket är så de flesta av oss vill uppleva våra kök. Det är även viktigt med kvalitet, det ska hålla länge, gärna i generationer.

Väggtegel ett härligt inslag innomhus

En annan detalj som är på frammarsch är att ta fram tegeldetaljerna som man oftast kan hitta innanför väggarna. I vissa fall kan man lämna dem helt obehandlade och omålade medan vissa väljer att måla dessa med en behaglig färg. Om man nu inte har turen av att ha tegel innanför sina väggar, så kan man vara lugn. Det finns nämligen ett brett utbud av väggtegel att välja på som man kan montera för att få precis samma effekt.

(Inspirationsbild från Srgambrel)

Rustikt kök med känsla av farm conversion.

Avslutningsvis kommer vi till ett kök med riktig farm-conversion känsla. Här har man furuluckor med beslag i gjutjärn. Det är så rustikt det kan bli och då måste man även välja ett kakel som passar. I detta fall föll valet på ett kakel med handslagen känsla i en off white creme beige ton och med en ojämn yta som sedermera har glaserats. Allt detta för att få fram känslan av ett handgjort kakel.

(Inspirationsbild från Srgambrel)

Inspirerad av den svenska kolmårdsmarmorn

Publicerad: 161004 
M Swedish green är den senaste serien från Bricmate som lanserades i dagarna. Granitkeramiken Swedish Green har en matt yta och varierar likt marmor i mönster och nyans. Swedish Green är inspirerad av den trendiga svenska kolmårdsmarmorn som utmärker sig med en vacker grön ton och beige/gråa skiftningar.

 
 

Kolmårdsmarmor är bland det finaste vi har här i Sverige. Ett material som bland annat hittas på Drottningholms slott och på Kungliga Operan. Tidigare har man brutit marmorn i Krokek utanför Kolmården, brottet stängdes dock 1978 men idag har man återigen upptagit en liten produktion. Efterfrågan är dock högre än utbudet, med långa leveranstider som följd. I och med lanseringen av Swedish Green blir det mer lättillgängligt att få det vackra utseendet som kolmårdsmarmorn ger och framförallt till ett betydligt billigare pris.
 
Swedish Green är en underhållsfri granitkeramik med marmorimitation av Kolmårdsmarmor. Den har granitkeramikens alla egenskaper med en underhållsfri yta och dessutom reptålig vilket gör att den lämpar sig utmärkt i hårt trafikerade miljöer, en hall, entré och även i badrummet. Den är frostbeständig och passar utmärkt till golvvärme. 
 
Swedish Green kommer att vara en lagervara och lanserar den 1:a oktober 2016. Vi erbjuder redan nu möjligheten att förebeställa Swedish Green keramikplatta. 
 
Swedish Green lanseras i följande format: 
 
      596x596x10 mm                                                    
 
      
 
    
      297x596x10mm
 
 
      197x596x10mm
 
 
    297x297x10mm
 
     
    147x297x10mm    
 
 
 
Vi är riktigt glada att Bricmate även tagit fram Swedish Green som mosaik. Det blir nu enkelt och prisvärt att lägga kolmårdsmosaik i köket eller badrummet. 
 
 
 
Samtliga keramikplattor har en matt behaglig yta som även är halksäkra och passar bra i publika miljöer.
 
Ifall du vill skapa ett elegant utseende av kolmårdsmarmor i trappor så finns självfallet det alternativet. 
 
 
 
Vi ser fram emot en spännande höst och vår 2017 med att se färdigställda projekt med de nya keramikplattorna Swedish Green från Bricmate. Hoppas ni tycker det är lika intressant och spännande som vi. Som vi tidigare skrev är serien Swedish Green inspirerad av Kolmårdsmarmor som onekligen är bland det finaste vi har här i Sverige.

Självklart har vi även äkta Kolmårdsmarmor gjord från den riktiga stenen som bryts utanför Norrköping. Leveranstiden för äkta kolmårdsmarmor ligger på ca 2-3 veckor för 200xfallande och övriga storlekar 4-5 veckor så hör gärna av dig i god tid till oss så att vi kan lägga in er beställning till fabriken. Vi tycker att det definitivt är värt att vänta ett par veckor då en äkta sten alltid är en äkta sten, men det är bra att känna till vilka alternativ som erbjuds på marknaden och Swedish Green är ett bra alternativ.


Helena Wellander Trendbevakare Stonefactory.se

Hexagoner i marmor

Publicerad: 150510

Redan förra året lanserade Bricmate hexagoner i marmor i mindre format som är ungefär som en femkrona i storlek. Med tanke på hur ofta dessa sålde slut är det inte ett orimligt antagande att denna större hexagon i 10x10 cm kommer bli otroligt populär. Här ser ni den i både den vita carraran och i den gröna marmorn. Apropå sälja slut, så behöver ni inte vara oroliga, lagret är rejält påfyllt.

Således är vi väldigt glada att kunna erbjuda denna exklusiva italienska Bianca Carrara marmor i hexagoner i den större storleken 10x10 cm! Detta är en tidlös platta med ett format som gör den passar utmärkt i fastighetsrenoveringar där man vill behålla en sofistikerad sekelskiftskänsla. Plattan har rakskurna kanter, passar bra på både golv och vägg och finns i måtten 100X100 mm. Dessutom har plattan en honed (slipad) yta, vilket skapar en otroligt elegant och behaglig finish. 

Grön marmor är spännande på alla sätt

Nu till den nyhet som verkligen har potential att bli en ny trend. Denna nyhet är extra spännande att presentera eftersom vi i Sverige alltid haft en förkärlek till grön marmor som Kolmårdsmarmor eller Ekebergsmarmor. Bricmate har även lanserat den hexagonformade plattan i en vacker grön färg i måtten 100X100 mm. 

Plattan har en polerad blank yta och vi skulle säga att marmorn är ett mellanting av kolmårdsmarmor och Ekebergsmarmor, kanske lite närmare Ekebergsmarmor då den drar mer åt det mörkgröna än åt det ljusgröna. Visst är plattorna vackra? De hexagonala plattorna i grön marmor finns även i en mindre storlek som är ungefär som en 5-krona. 

Plattan gör sig utmärkt på ett badrumsgolv eller på ett hallgolv med vitt kakel på väggarna. Inredningsmässigt är detta lite av en revolution då grön marmor i hexagoner i princip varit omöjlig att få tag i fram till nu. Just grön marmor efterfrågas bland våra kunder och har alltid varit otroligt populär, förmodligen på grund av dess exklusivitet och elegans. Idag hittar man grön marmor i många sekelskifteshus hus runt om i hela Sverige. Vi hoppas att ni har tyckt om att läsa om dessa exklusiva nyheter från Bricmate! Produkterna kommer i mitten på augusti men går att förbeställa redan nu.


Helena Wellander Trendbevakare Stonefactory.se

Julmys med Stonefactory

Publicerad: 161209

Snöflingor faller mot den snötäckta marken och adventsljusstakar står i våra fönster och lyser upp den mörka vinternatten. Affärer har börjat dekorera sina skyltfönster med julpynt, julmusik spelas på stan och för de flesta är julkänslan redan här. På söndag är det tredje advent och man kan helt enkelt säga att julen närmar sig med stormsteg.

För många är julen en favorithögtid. Vi får umgås med familj, nära och kära, laga mycket mat och helt enkelt njuta av vår tid tillsammans. Att mat är en så viktig del av julen går inte att undgå, julmat och julbak är en stor del av det som förgyller högtiden och vi spenderar mycket tid i köket. 

Vi på Stonefactory.se tycker om att tipsa våra kunder om goda recept och julinredning, och därför vill vi tipsa er om två goda recept nedan.

Lussebullar

Ingredienser

Till degen

5 dl mjölk

200 gram smält smör 

2 dl socker

15 dl vetemjöl

50 gram jäst

1 gram saffran

1 tesked salt

1 ägg

Till dekoren

Russin och 1 ägg

Så här gör du: 

 1. Börja med att smälta smöret.
 2. Lägg i mjölken i kastrullen. Värm smöret och mjölken till ca 37 grader (fingervarmt).
 3. Ta fram och smula jästen. När jästen är smulad häll över smöret och mjölken. Vänta tills jästen är upplöst.
 4. Krossa saffran i en mortel tillsammans med lite strösocker. Rör ner denna blandning i degvätskan.
 5. Blanda ner de andra ingredienserna. Kom ihåg att blanda ner mjölet på ett succesivt sätt.
 6. Knåda degen i fem minuter. Du kan även tillsätta mer mjöl om du vill ha degen mindre kladdig.
 7. Sätt en handduk över degen och låt den jäsa i ca 45-50 min.
 8. Dela upp degen i två delar efter degen har jäst klart. Forma sedan lussekatter från de två delarna.
 9. Låt sedan de formade lussekatterna, som du har lagt på en plåt med bakplåtspapper, jäsa i 20-25 minuter. När lussekatterna har jäst klart, vispa ägget. Pensla sedan lussekatterna med det penslade ägget och sätt russin i mitten.
 10. Sätt in bullarna i ugnen på 175 grader 10-15 min.

Pepparkakor

Om ni känner er extra ambitiösa kan ni göra pepparkaksdeg från grunden. Se recept nedan.

Ingredienser

1 dl ljus sirap

300 gram smör

1 msk ingefära (malen)

1 msk nejlikor (malda)

5 dl strösocker

1 msk bikarbonat

2 dl vatten

15 dl vetemjöl

2 tsk kardemumma (malen)

2 msk kanel (malen)

Så här gör du:

 1. Ta fram smöret, låt det stå framme (för att smöret ska bli mjukare).
 2. Tillsätt sirap och socker. Rör om till en jämn smet. Här kan du även använda en elvisp.
 3. Tillsätt bikarbonat, nejlikor, kardemumma, ingefära och kanel. Blanda till en jämn smet.
 4. Häll i vattnet.
 5. Ta fram vetemjölet, mät och tillsätt vetemjölet successivt och arbeta in mjölet i degen. Knåda degen.
 6. Lägg degen i kylen i plastfolie och lägg den i kylen i minst ett dygn.
 7. När degen har legat i kylen i minst ett dygn kan du ta ut degen och börja med utbakningen.
 8. Forma pepparkakorna med ett mått, lägg dem på bakplåtspapper på en plåt.
 9. Grädda sedan pepparkakorna mitt i ugnen i 4-5 minuter på 200-225 grader.

Vi hoppas att denna artikel har inspirerat er och vi vill önska er en trevlig fortsättning på december! Varma julhälsningar från oss på Stonefactory.

Fasade kakelplattor

Publicerad: 150510

Det är onekligen något speciellt med fasade kakelplattor. Finns det någon bättre känsla än när man gå in i ett kök och bara känner att här vill man baka. De fasade plattorna väcker just dessa känslor. Här kommer vi att gå igenom varför de fasade kakelplattorna populäritet ständigt växer.

Lantlig mysig känsla

Fasat kakel till kök ger en lantlig och härlig känsla. Den fasade kakelplattorna karakteriseras av den fasning som man hittar på sidorna med en lätt lutning och ger en levande och dekorativ effekt. Det innebär i praktiken att sidorna på plattan fasar nedåt mot sidorna och mittpartiet av plattan sticker upp.

Populär i många kök

En av de kanske mest populära kakelplattorna i kök är just den fasade kakelplattan. De sneda kanterna urskiljer sig gentemot vanligt slät kakel och skapar på så sätt en lantlig och hemtrevlig känsla som uppskattas av de flesta.

Läggning av kakel i förband

Den kanske mest klassiska läggningstekniken av kökskakel med fasade kanter är att lägga dessa i förband. I praktiken innebär det att varje platta överlappar den andra precis på samma sätt som en tegelvägg. Man monterar helt enkelt plattorna omlott. Vill man ha en mer modern känsla så lägger man dessa med raka linjer både horisontellt och vertikalt.

De fasade plattorna går även utmärkt att lägga i badrum. Här kommer en härlig inspirationsbild som visar just detta. 

Val av fog

Val av fog är väldigt personligt och kan ge olika slutresultat. Valet står vanligtvis mellan de tre färgval. Vit, grå eller grafit. Den vita fogen ger en mer modern känsla, men även en clean look, den grå är ett praktiskt val då det är enkelt att hålla rent, och grafit ger en rustik look med karaktär av bistro. Så som ni förstår så är detta upp till var och en och väldigt personligt.

Rätt belysning framhäver fasat kakel

Med rätt belysning så kan ni framhäva fasningen på plattorna. Spotlights och belysning under skåpen är ett måste för att verkligen få fram plattornas vackra fasning.

Fasat kakel i andra färger

Även om de flesta köper de vita fasade plattorna så finns det även flera andra färalternativ att välja på. Så avslutningsvis kommer här även en bild på röda fasade plattor. Visst är de häftiga?


Helena Wellander Trendbevakare Stonefactory.se

Varför startar vi en digital inspirationstidning?

"Vi vill inspirera och förmedla kunskap genom att ge tips, råd och berätta om de projekt våra kunder genomför. Det handlar inte bara om att köpa kakel, klinkers eller granit och anlita hantverkare - utan det gäller att veta vad man vill göra och hur man ska uppnå sitt förväntade resultat."

 

 
För mig personligen handlar det om ett intresse och passion. Jag har alltid varit intresserad av att bygga saker och se hur en idé blir till ett slutfört projekt. Förmodligen är det något som de flesta kan relatera till. Det ger tillfredsställelse när man blir klar med köksrenovering eller ser slutresultatet av månaders planering av sitt husbygge. 
 
 
Eftersom jag alltid tyckt om att rita hus och studera byggnader var min första tanke att bli arkitekt men samtidigt har jag alltid varit intresserad av entreprenörskap. Till slut beslöt jag mig att studera ekonomi på Handelshögskolan i Jönköping vilket var ett väldigt bra val då jag fick inblick i företagsekonomi och hur företag ska ledas. Det viktigaste jag lärde mig var att tillse att bli väldigt bra på det man gör och alltid fokusera på nöjda kunder, den filosofin genomsyrar hela vårt företag idag. Under studietiden fortsatte mitt intresse för arkitektur, bygg och inredning. Jag fortsatte även att rita på olika projekt och varje gång jag reste till nya platser studerade jag både byggnader och hus på nära håll.
 
 
Under sista åren på Jönköpings Handelshögskolan bestämde jag mig för att börja importera italiensk marmor och granit till Sverige. Det var en fantastisk känsla att få åka och träffa leverantörer och se hur det det verkligen ser ut när marmorblock skärs och se hela processen bakom en elegant marmorskiva som går att köpa i butiken. De flesta glömmer nog hur mycket arbete och historia som ligger bakom en marmorskiva på köksbänken.
 

 
Idag nästan sju år senare är vi Sveriges största kakel och klinkerbutik på nätet med en organisation på tio personer. När vi startade Stonefactory.se så lade vi fokus på e-handel från första dagen  för att kunder lätt och snabbt skulle kunna titta på olika produkter genom datorn hemma. Våra första kunder var arkitekter och byggföretag som behöver marmor och granit av hög kvalité till olika byggprojekt. Sedan efterfrågade de även kakel och klinker så vi breddade sortimentet. Våra kunder tittade på hemsidan och sedan ringde de in sina ordrar. Precis så funkar det även idag, kunderna kan enkelt gå in på hemsidan och titta och sedan kan de ringa till vår bemannade kundtjänst som svarar på frågor och erbjuder hjälp. Självfallet kan kunderna även lägga sin order direkt på nätet. Sedan skickar vi ut produkterna hem till kunderna inom 3-5 dagar beroende på vilket produkt kunden beställer. 
 

Nu startar vi Stonefactory Magazine med inspiration och intervjuer inom arkitektur, inredning och tips om hur man kan renovera. Varför gör vi detta? Jo, för att bostadsköp av ett hus eller lägenhet är den största affären man gör i sitt liv och det är en väldigt betydelsefull affär rent ekonomiskt och emotionellt. 
 
När man gör en bostadsaffär använder man oftast hela sitt sparkapital och sedan slutförs oftast affären med ett huslån från banken. Naturligtvis är det då viktigt att man tar hand om sin lägenhet eller hus och sedan renoverar och inreder det på ett så bra sätt att man blir nöjd samtidigt som man behåller eller ökar värdet på sin bostad.  Dessutom har vi den emotionella aspekten. Vårt hem är det viktigaste vi har eftersom vi skapar "ett hem" med våra nära och kära. Ett familjeliv består av flera olika händelser i livet och i varje hus och hem skapas en historia. Vi har nog alla minnen från vårt barndomshem och vet hur betydelsefullt ett hem är eftersom vi tillbringar  mycket tid i våra hem.
 
Stonefactory.se har hjälpt till att leverera produkter till över 100 000 svenska hushåll med varumärken från både svenska och internationella leverantörer. Våra kunder har renoverat, byggt och skapat vackra hem, allt från att kakla om badrum eller kök eller lägga marksten ute i trädgården. Vår tanke med Stonefactory Magazine är att berätta och inspirera genom att dela med oss av vår kunskap och erfarenhet samt låta våra kunder få presentera sina olika byggprojekt de gjort i sina hem. Vi kommer även dela med av spännande intervjuer med arkitekter, inredare och ge er tips och inspiration inom renovering och hur ni kan skapa ert drömboende i hemmet eller i sommarstugan. Dessutom kommer ni även kunna se live videos med intervjuer och inspiration på Stonefactory TV.
 
 
Välkomna till Stonefactory Magazine!
 
Jan Domelid, Grundare och VD Stonefactory.se
 
 

Alla älskar marmor

Publicerad: 141022

De passionerade inredningsintresserade fullkomligt älskar den italienska Bianco Carrara marmorn. Våra trendbevakare som kontinuerligt bevakar Instagram, bloggar och Pinterest ser en tydligt trend inom naturmaterial, speciellt italiensk marmor som verkligen kommit tillbaka och är här för att stanna. –Den senaste tiden ser vi en tydlig trend mot naturstensmaterial och speciellt den vita italienska marmorn som är tidlös och står emot samtliga trender som kommer i framtiden, säger Helena Wellander som är trendbevakare åt Stonefactory.se.

Bianco Carrara - klassisk italiensk marmor

Italiensk Carrara är den i särklass mest berömda marmorn. Marmorn bryts i Italien i Carrarabrotten i Toscana och är ett material som älskas runt hela välden. Här har vi samlat lite bilder som är trendiga just nu på Pinterest och i sociala medier. 

(Bild Robert Sandell) –Att marmor blivit så populärt i badrum och kök är egentligen inte så konstigt. Materialet står emot de flesta trender och den gråvita marmorn har en behaglig marmorering som gör att den passar utmärkt i ett sekelskifteshus så som i en toppmodern fastighet. Att värdet på en fastighet med marmor ökar är bara en välkommen bonus. Dessutom vill man gärna ha naturliga material och vad är då bättre än en en natursten eftersom den är 100 procentigt återvinningsbar.

(Bild BOSTHLM Fastighetsmäkleri)

Härlig marmorering och naturliga ådringar

Carraramarmor har en vit/grå ton i botten med ådringar i grått och mörkgrått. Marmorn finns i polerat och slipat utförande. Den polerade marmorn har en extra polerad yta som ger en blank finish. Denna används oftast av dem som vill öka lyx känslan ytterligare. I kombination med spotlights så kan man verkligen få fram känslan av lyx som man ofta kan få i vissa hotellbadrum. En annan vanlig variant är den slipade marmorn som inte har den sista poleringen utan får då en matt finish. Denna får då en väldigt behaglig yta och passar utmärkt i klassiska miljöer. Den används även flitigt på golv där man har lite högre slitage eftersom eventuella repor inte blir lika synliga. Jan Domelid som jobbar på Stonefactory.se och har lång erfarenhet av marmor och vad man ska tänka på.

Att välja polerad eller slipad yta

–Många har lite beslutsångest när de ska välja mellan den polerade och den slipade. Grundrekommendationen är att man ska välja det man tycker blir snyggast. Många tror ofta att den polerade skulle vara hal men så är alltså inte fallet, säger Jan Domelid.

(Bild Skönahem)

Praktiska tips

–Det finns några viktigt tips som jag brukar förmedla. Marmor är en naturprodukt så det förekommer variationer mellan olika sändningar och block. Be gärna lagret skicka en bild från ett öppnat paket när de packar pallen som ska ut till er. Det är sedan bra att blanda ut plattor från olika paket när man lägger plattorna. Det är även bra att provlägga plattorna innan montering för att få en bra spridning på de olika plattorna. Det är sällan bra att blanda olika storlekar då det kan vara olika block från berget vid produktionen, då gäller det att man informerar om det vid sin beställning. Mosaiken kan man alltid kombinera eftersom den tillverkas av en mix från olika block just för att det ska passa till de flesta sändningar. Tänk även på att marmor ibland kan ha öppna porer, detta är helt naturligt för stentypen och kallas för taroli. Om du har en platta med taroli så kan du vara lugn. Denna fylls igen under själva fogningen och är inget man tänker på när allt väl är fogat och klart. Underhållsmässigt rekommenderar vi att man rengör marmorn med grön såpa och vatten samt impregnerar mer utsatta områden med stenimpregnering för att skydda mot eventuella fläckar.

(Bild Bysand)

Bianco Carrara ett fantastiskt naturmaterial

Sammanfattningsvis är natursten som Bianco Carrara ett fantastiskt material med oändliga kombinationsmöjligheter. Ett material som alltid kommer uppskattas.


Helena Wellander Trendbevakare Stonefactory.se

Kundtjänst

Information

Kontakta oss

Ring en av våra säljare:
08-22 16 00
Kundservice@stonefactory.se

Adress:
Stonefactory Scandinavia AB
Teknikringen 10
583 30 Linköping

Följ oss

Nyhetsbrev

Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.
VA - Superföretagen
Stonefactory