• Nöjdhetsgaranti
 • Prisgaranti
 • Snabba leveranser
 • Stonefactory

Stenskola

Allt du behöver veta om betongsten och natursten

Mönster

Natursten så som skiffer, marmor och kalksten är en naturprodukt som har vissa avikelser i form av öppna porer, kristaller och ådringar vilket är helt normalt. Dessa avikelser visar på att det är en äkta naturprodukt. Även betongsten som tillverkas av gjuteriet har vissa avvikande variationer när det kommer till pigment vilket är helt normalt. Detta ger en vacker variation och struktur i ytan. Friser, kantfriser, mellanfriser, mönsterbrytningar och insågade detaljer, såsom bilderna nedan visar, är ofta ”pricken över i” på ytorna som skall skapas. Den personliga designen man här igenom får ger ett stort estetiskt mervärde. Såga mycket - gör något unikt! Ytan du lägger kommer att ligga i 10-20 år. Låt det ta lite tid!

Melerade färger

Flerfärgad gjutning sker genom en komplicerad process där två färger slumpvis blandas av en dator. Med metoden uppnår man effekten av en melering i färgen. En och samma sten kan innehålla flera olika färger som blandas i mjuka övergångar. Dessa färgskiftningar är helt naturliga i en färgad betongsten.

Färgvariationer

Betongsten kan variera i färg. Blanda därför från olika pallar på större ytor. Då får du goda variationer och ett naturligt liv i ytan. Plocka stenen uppifrån och ner på varje pall, inte lager för lager.

Kalkutfällningar i betong

Betongsten gjuts av grus, vatten och cement. Eftersom cement innehåller kalk kan den orsaka kalkutfällning. Det gäller all betongsten och på färgade produkter syns det ofta tydligare. Detta är inget fel, utfällningen försvinner med tiden. Vill man påskynda processen finns särskilda preparat som hjälper till. Fråga oss eller din färghandlare.

Tumlade stenar

Tumlade stenar har körts runt i en tombola för att bli kantstötta. Vid återpalettering blandas över och undersidan vilket ger en naturlig melering vid läggning.

Se våra tumlade stenar

Storlekar

Samma sorts betongsten kan variera någon millimeter i storlek. Lägg därför alltid raka rader efter ett spänt snöre.

Såga betongsten

Behöver du klippa betongstenen kan en betongklipp användas. En sådan går att hyra hos maskinuthyrare. Man kan också såga betongsten med kapmaskin eller vinkelslip. Viktigt att tänka på då är att du använder en skiva avsedd för sten och betong, såga mycket och forma stenen efter den form du önskar. Låt inte stenens form bestämma hur ytan ska se ut.

Salt

Salta ej på betongvaror då saltet har en starkt negativ påverkan på betongen och försämrar dess kvalitet.

Måttoleranser på natursten & betongsten

 LängdBreddTjocklek
Gatusten +/- 10 mm +/- 10 mm +/- 7 mm
Rå yta, huggna kanter +/- 10 mm +/- 10 mm +/- 8 mm
Bearbetad yta , huggna kanter +/- 10 mm +/- 10 mm +/- 3 mm
Bearbetad yta, sågade kanter +/- 4 mm +/- 4 mm +/- 3 mm
Rå yta, sågade kanter +/- 4 mm +/- 4 mm +/- 8 mm
Tunna inomhusplattor +/- 3 mm +/- 3 mm +/- 3 mm
Kantsten +/- 20 mm +/- 20 mm +/- 20 mm
Betongsten +/- 2 mm +/- 2 mm +/- 3 mm


Repor

Eventuella repor som kan uppstå på natursten, kalksten, skiffer eller marmor vid produktion eller vid transport eller läggning och som kan synas försvinner nästan helt med tiden då det bildas en naturlig patina och ligger inte till grund för reklamation.

Välj rätt tjocklek

   • Beklädnadssten: i regel 1-2 cm
   • Gångplattor: 3-5 cm
   • Marksten körbar för bilar: 5-6 cm
   • Marksten, körbar för lastbilar: minst 6-7 cm
   • Marksten på industriplaner: sällan under 7-8 cm

Gränsvärdena kan variera beroende på vilket underlag som används och stenkvaliteten. Om stenen läggs i betong är det tjockleken på betongen.

Se alla våra markstenar

Se alla våra murstenar

Allt du behöver veta om natursten

Se alla våra naturstenar

Marmor/kalksten

Marmor/kalksten (karbonatsten) tål inte sura medel. Kalksten tål inte heller salt. Tänk på att marmor och kalksten är ett naturmaterial och varierar därför. Samma sten och kvalitet kan både vara ljusare eller mörkare. Därför är det viktigt att ni informerar oss om ni ska komplettera eller önskar en ljusare eller mörkare parti. Då skickar vi ut bilder på pallen med material för godkännande av dig som kund innan materialet lämnar vårt lager. Vi rekommenderar att man impregnerar dessa vid läggning i badrum. Det görs enklast med en stenimpregnering. Båda stentyperna är uppbyggda av mjukare mineral (karbonatmineral) än graniterna. För offentliga miljöer rekommenderas slipad yta, eftersom en polerad (speglande) yta inte tål slitaget utan mattas snabbt. Natursten får med tiden en vacker slitagepatina. Att granit skulle vara ”tätare” än marmor/kalksten är däremot en missuppfattning. Det som gör graniten mer motståndskraftig är de ingående mineralens hårdhet och kemiska egenskaper.

Vad är Taroli?

Taroli är naturliga gasbubblor som bildats i berggrunden under extrema tryck och temperaturer och de kan vara från en millimeter till flera centimeter långa. Dessa kan förekomma på marmorplattor och ger en genuin känsla av att det faktiskt är en äkta sten som inte är helt perfekt utan skapad naturligt av naturen. Om ni har Taroli på några plattor så behöver ni inte oroa er, de flesta går att fylla igen.

Är taroli en defekt eller tecken på sämre kvalitet?

Taroli förekommer mer i de finaste kvaliteterna och är alltså ingen defekt utan det är precis som ådringarna i stenen något som uppstått under de ca 190 miljoner år som stenen har formats.

Skiffer

Skiffer delas in i kvartsitskiffer och lerskiffer. Kvartsitskiffer är nästan jämförbar med granit i hårdhet och tål sura medel.

Granit

Granit används vanligen med slipad yta. Materialet är så hårt att även sten med polerad yta klarar slitaget i offentlig miljö, men kan mattas någotefter lång tids hårt slitage. Flammad yta* används ibland i entréer och när man vill skapa ett rustikt intryck. Polerad kan ibland vara olämplig i entréer eftersom halkrisken är stor vid väta från regn och snö. 

Hur du lägger marksten

 

Checklista

Detta behöver du innan du påbörjar arbetet:

 

Se vårt utbud här

Redskap du behöver:

 • spade
 • skyffel
 • kratta
 • vattenpass
 • tumstock
 • en rätbräda
 • två avdragsläkt
 • käppar
 • snöre
 • soppkvast
 • eventuellt en handslägga.

 

Du bör även hyra:

Vibrationsplatta, markstensklipp eller en vinkelslip.

Så här gör du

I botten på ytan som skall beläggas bör det finnas ett 30-50 cm tjockt väl dränerande lager (grövre grus e.dyl.) för att inte tjälen skall ställa till problem.Tänk på att ytan måste ha en lutning så att regnvattnet rinner bort från huset.
Om materialet därunder består av lera eller annat dåligt dränerande material bör man lägga en fiberduk för att skikta dräneringsmaterialet från leran. Överst bör man ha ett 5-10 cm tjockt lager lite finare material såsom sand eller ännu hellre stenmjöl för att lätt kunna dra av en slät yta.

När ytan man tänkt belägga är slät, hård, (helst paddad med en markvibrator som hyrs hos maskinuthyrare) och väl dränerad enligt punkt 1, lägger man ut fris/kantstenen i de former man tänkt sig ytan. Var noggrann då underlaget är beläggningens viktigaste

Därefter läggs så många hela stenar som möjligt i det mönster man bestämt sig för.

 

Att lägga marksten

 

Slutligen sågar man med vinkelslip eller klipper med stenklipp alla små bitar som krävs för att få en hel yta. Var inte rädd för att såga eller klippa mycket, låt inte markstenens form bestämma din ytas form utan forma stenen efter just dina önskemål.

Ytan som läggs kommer förmodligen att ligga i 10-20 år och då spelar ett par timmars extra arbete inte så stor roll om man därigenom kan skapa en mer personlig och vacker yta.
Som efterarbete kan man ibland vibrera ytan med en markvibrator ovanpå stenen, men man skall då använda den speciella modellen med gummibotten för att inte skada stenarnas yta.

Slutligen sopar man sand på ytan för att foga stenen. Arbetar man med flera olika färger bör man inte ha för många mönsterväxlingar då det kan bli ”grilligt”. Annars är mönsterväxlingar ett utmärkt sätt att estetiskt trolla bort långa ytor eller markera en gång eller altan som ligger i ytan man skapar.

En vanlig fråga handlar om ogräset i plattskarvarna. Det är faktiskt inget större problem. Genom att tillföra ny fogsand kontinuerligt över tiden har man fyllda fogar och då minskar risken för ogräs eller deformationer i markbeläggningen.

Man kan även använda ättika eller använda ogräshämmande sand för att bli av med eventuellt ogräs.

Köp din marksten här

Köp tillbehören här

Lycka till med er stenläggning!

Kundtjänst

Information

Kontakta oss

Ring en av våra säljare:
08-22 16 00
Kundservice@stonefactory.se

Adress:
Stonefactory Scandinavia AB
Teknikringen 10
583 30 Linköping

Följ oss

Nyhetsbrev

Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.
VA - Superföretagen
Stonefactory