• Nöjdhetsgaranti
  • Prisgaranti
  • Snabba leveranser
  • Stonefactory

Kakelskola

Kakel och klinker är ett fantastiskt material och man kan verkligen fördjupa sig i detta. En snabbkurs i keramik är att kakel monteras på väggen och klinker monteras på golvet. Nedan går vi igenom en snabbkurs i kakelkunskap.

Kakel

Kakel är keramikplattor av relativt poröst s.k. lergods, som alltid är glaserade. Kakel är glaserade plattor baserade på leror som bränns vid i relativt låg temperatur, omkring 1000 grader. Kakel är en finkeramik, det vill säga lergods och därför är kakel mer poröst vilket innebär att det har en förhållandevis hög vattenabsorption. Kakel kan ta upp cirka 10 – 20 procent vatten. Ju högre vattenabsorption, desto lägre hållfasthet och motståndsförmåga mot till exempel nötning, kemikalier och frost. Av den anledningen monterar man endast kakel på väggar i till exempel kök eller badrum inomhus. Man kan tex inte montera kakel utomhus då den höga vattenabsorptionen gör att plattan kan riskera att spricka. Kakelplattor ska inte monteras i pool. Kakel skall läggas på väggar och inte på golvet. Glaserade kakelplattor kan ha rundad kant eller en rakskuren kant. De rakskurna plattorna brukar benämnas som rakskurna, rektifierade eller med ett R. Vanliga rundade plattor är de där det inte står något annat eller OR som står för orektifierad dvs rundad klassisk kant.

Se vårt utbud av kakel!

Klinker

Klinker är grovkeramik, det vill säga tillverkad av stengods i jämförelse mot kakel som är gjort av lergods. Klinker har en låg vattenabsorption cirka 0 – cirka 6 procent, vilket innebär att det är ett tåligt material som tål att läggas som golv men självklart även på vägg. Klinker brukar anges i PEI-värde i en skala 1-5 och ju högre upp i skalan edstå hårdare är ytan. Tex PEI 5 kan användas i hårt trafikerade publika miljöer. En platta med PEI 1 lämpar sig å andra sidan för utrymmen i bostaden med lätt gångtrafik, så som badrummet eller sovrummet. Tack vare att klinker har en låg vattenabsorption är klinker tålig mot kemikalier. Däremot tål klinker inte frost, och bör därför inte användas ute eftersom det finns risk att de spricker. Istället ska man använda sig av granitkeramik som vi kommer beskriva här nedan i nästa punkt.

Se vårt utbud av klinker!

Granitkeramik

Granitkeramik är plattor av hårdare kvalitet och lägre vattenabsorption och rekommenderas för alla ytor, både ute och inne. Granitkeramik kallas även porslinsplattor, är torrpressade plattor med mycket låg vattenabsorption, ofta nära 0-0,5 %, vilket gör den mycket hållfast och nötningstålig. Används ofta på golv i offentlig miljö tack vara dess goda motståndsförmåga mot nötning. Finns oglaserade eller glaserade. Granitkeramik är frostbeständig och kan därför med fördel läggas utomhus. Passar både vägg och golv och kan läggas utomhus. Granitkeramik är ett hårt och reptåligt material och och utmärkt på ytor med hög belastning.

Mosaik

Mosaik är små plattor av keramik, glas eller natursten, ofta mellan cirka 15-100 mm stora och levererade på kartor av glasfiber eller papper. Finns både glaserad och oglaserad. Mosaik passar både i våta och torra utrymmen, i bland även utomhus och i pool. Poolmosaik har papper på framsidan eller näbbar mellan mosaikbitarna. Därför ska man köpa speciell mosaik för pool. Fråga gärna oss så kan vi guida dig eller kika på kategorin poolmosaik. Mosaik med nät av papper på baksidan ska undvikas att monteras i våtutrymmen.

Se vårt utbud av mosaik!

Sjösten

Sjösten är inte ett keramiskt material utan porös marmor som tumlats med sand för önskad ytstruktur. Sjösten i större format tumlas normalt inte, istället kantstöts och blästras ett rustikt utseende fram. Kort sagt, är sjösten en tumlad marmor.

Se vårt utbud av sjösten!

Glasplattor

Glasplattor är precis som de låter gjorda av glas. Ibland är glaset pigmenterat och genomfärgat och andra fall är glaset transparant med en fastlimmad färgad baksida. Finns även som mosaik. Glasplattor bör endast användas på väggar i torra och våta utrymmen, de ska inte läggas på golv då det kan bli väldigt halt och de skulle kunna bli repiga. Glasmosaik passar på vägg och kan läggas på golv i en repfri miljö som i ett badrum. I och med att det är mosaik så får man bra fäste i fogarna mellan glasmosaiken och halkrisken minskar rejält vilket gör att det även går att ha på golvet.

Natursten

Natursten är en naturlig stenprodukt skuren från äkta stenblock. Natursten finns i olika former så som marmor, travertin, kalksten och granit. Hos Stonefactory.se hittar du ett brett sortiment av naturstensplattor men även naturstensmosaik. Kalksten är något mjukare än marmor som är ett hårdare material. Bianco Carrara är en marmor som är väldigt tät och även ett hårt material varvid den är väldigt populär som golv, vägg och även i badrum. Den hårdaste naturstenen är granit. Tänk på att natursten så som marmor, kalksten och skiffer är en naturlig produkt där varje sten och yta är helt unik. Porer, små repor och vener eller öppna kristallstrukturer ibland kallat marmorsocker är helt normalt för en natursten och visar på att det är en äkta vara. Detta gör även att man framhäver den genuina känslan av sten. Fossiler och rester av musslor är även det helt normalt och bidrar till den naturliga patinan. Mindre repor försvinner med tiden med dagligt slitage även om den första repan alltid sticker i ögonen så blir det bättre med tiden med en naturlig patina och yta.

Se vårt utbud av natursten!

Kundtjänst

Information

Kontakta oss

Ring en av våra säljare:
08-22 16 00
Kundservice@stonefactory.se

Adress:
Stonefactory Scandinavia AB
Teknikringen 10
583 30 Linköping

Följ oss

Nyhetsbrev

Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.
VA - Superföretagen
Stonefactory